Kasparov kwam en verloor

Het was een geweldig succes voor Maxime Vachier-Lagrave, zijn overwinning in het Sinquefield Cup toernooi in St. Louis. Hij liet wereldkampioen Magnus Carlsen, oud-wereldkampioen Anand en andere stralende sterren achter zich, en op de virtuele wereldranglijst steeg hij naar de tweede plaats.

Hij kreeg natuurlijk de lof die hem toekwam, maar toch leek het twee dagen later of hij alleen maar de vijftien minuten beroemdheid had gehad die volgens Andy Warhol iedere wereldburger een keer toevallen. Toen ging het bijna alleen nog maar over Garry Kasparov, die in St. Louis mee ging spelen in een vijfdaags toernooi van rapid- en blitzpartijen. Vooral in het begin leken de andere spelers tot figuranten verklaard. Eerlijk is eerlijk, ik keek zelf ook steeds eerst wat Kasparov had gedaan.

Kasparov is 54 jaar en trad aan tegen de jonge garde plus Anand, die 47 is en nog volop actief. Van tevoren temperde Kasparov de verwachtingen door te laten weten dat hij beslist niet de ambitie had om het toernooi te winnen. Dat deed hij vroeger ook wel: bescheiden verwachtingen scheppen zodat het niet tegen zou vallen.

Toch viel het nu wel tegen. Er waren de oude rituelen. De grimassen, die misschien nog indringender konden worden vastgelegd dan vroeger. Ik zag een angstaanjagende close-up waarop het werkelijk leek alsof Kasparov zijn tanden in zijn tegenstander wilde zetten. Er was de oude gewoonte om zijn horloge af te doen aan het begin van de partij en het weer aan te doen als hij duidelijk gewonnen stond, als een onheilstijding voor de tegenstander. Alleen kwam dat laatste er nauwelijks van. Hij verloor drie van zijn negen rapidpartijen en de enige keer dat hij won, kwam het door een cadeautje van de Vietnamees Le Quam Liem, die opeens zomaar een toren weggaf. Vaak zette Kasparov zijn partijen mooi op, maar dan ontspoorde hij later in vreselijke tijdnood.

De rapidpartijen (daarna waren er afgelopen donderdag en vrijdag nog twee dagen van blitz) werden gewonnen door Levon Aronian, die ook de mooiste partij speelde.

Levon Aronian - David Navara, St. Louis Rapid 2017

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 b6 4. g3 La6 5. b3 Lb4+ 6. Ld2 Le7 7. Pc3 0-0 8. Lg2 d5 9. cxd5 exd5 10. 0-0 Te8 11. Pe5 Lb7 12. Dc2 c5 13. dxc5 bxc5 14. Tad1 Dc8 15. e4 Ik denk dat Aronian hier al het komende stukoffer van plan was. 15…Lf8 16. f4 d4 17. Pd5 Pxd5 18. exd5 f6 Als wit nu zijn paard terugtrekt kan hij niet op voordeel hopen, dus Aronian vond een stukoffer verplicht. 19. Tde1 fxe5 20. fxe5 Wit heeft maar één pion voor het stuk, maar een geweldige centrum. 20…Pd7 21. e6 Pf6

Zie diagram

22. Txf6 Nog een kwaliteitsoffer er achteraan. 22…gxf6 23. Df5 Al heeft zwart een toren meer, het is bijna onmogelijk om zijn stelling te verdedigen. De computers bevelen 23…Dc7 24. Te4 h5 aan, maar ook dan zou zwart een zware pijp roken. 23…Dd8 24. Te4 Te7 25. Tg4+ Kh8 26. Le4 Tc8 27. Th4 Kg8 Er was niets meer. Na 27…Tcc7 volgt 28. Dxf6+ Kg8 29. Tg4+ Lg7 30. Txg7+ en nu staat zwarts Te7 gepend. 28. Txh7 Lxd5 29. Dg6+ Zwart gaat mat. 29…Tg7 30. Dh5 Lxe4 De altijd hoffelijke Navara laat Aronian de matzet uitvoeren. 31. Th8 mat.