Hardlopen gaat beter met muziek op het juiste ritme, maar het luistert nauw

Loop je graag hard? Naar muziek luisteren die hetzelfde tempo heeft als je stapritme kan je helpen.

Deelnemers aan de Roparun passeren de Duitse plaats Esterwegen tijdens de hardloopestafettetocht naar Rotterdam. De loop voor het goede doel gaat dit jaar van Hamburg en Parijs naar Rotterdam.
Deelnemers aan de Roparun passeren de Duitse plaats Esterwegen tijdens de hardloopestafettetocht naar Rotterdam. De loop voor het goede doel gaat dit jaar van Hamburg en Parijs naar Rotterdam. Foto Marco de Swart/ANP

Hardlopen doe je het best met muziek die hetzelfde tempo heeft als je stapritme. Ren je lekker in een tempo van, zeg, 175 stappen per minuut zet dan bijvoorbeeld het nummer Are you ready? van de Amerikaanse Rollins Band op je afspeellijst. Dat is activerende recht-toe-rechtaan-muziek met een vrij constant ritme van 179 beats per minute. Het net iets hogere tempo en de opzwepende songtekst geven je nog een extra impuls.

Wetenschappers hebben ontdekt dat goed gekozen muziek sporten echt vergemakkelijkt. Het brengt mensen sneller in de flow, waardoor zij zich minder snel vermoeid voelen. „Met motiverende muziek in het juiste ritme zet je bovendien grotere passen”, zegt onderzoeker Jeska Buhmann van de Universiteit Gent. „Daardoor ga je ongemerkt sneller.”

Het is echter niet eenvoudig de beste hardloopmuziek te vinden die het best aansluit op je training, waarschuwt sportpsycholoog Costas Karageorhis van de Brunel University in Londen. Het is heel individueel welke muziek het beste werkt en het hangt ook af van welk soort training je doet.

Amateurlopers zijn volgens Karageorghis doorgaans te weinig selectief in hun afspeellijst. „Ze gaan te veel voor de nummers die ze leuk vinden, en luisteren bijvoorbeeld gewoon van begin tot eind naar hun favoriete Def Leppard album”, zegt hij. „Dat zal geen optimaal effect hebben.”

De liedtekst is overigens ook belangrijk, maar om een andere reden. Karageorghis: „De boodschappen in de tekst kunnen het stimulerende effect versterken. Denk aan wat je wilt bereiken, of aan welke persoonlijke boodschappen je jezelf zou willen geven. Een film als Rocky heeft bijvoorbeeld veel bruikbare nummers. ‘Going a Distance’, ‘Eye of the Tiger’, Keep it Up’, ‘Go for It’, ‘Hearts on Fire’, ‘The Final Bell’.”