Demmink wordt definitief niet vervolgd

Affaire De zaken tegen Joris Demmink, die al sinds 2008 lopen, mogen geseponeerd worden, besloot het gerechtshof in Arnhem.

Remko de Waal/ANP

Joris Demmink wordt definitief niet vervolgd voor misbruik van jonge jongens. Het Hof Arnhem besloot dat het openbaar ministerie de zaken tegen de oud-Justitietopman die al sinds 2008 lopen, mag seponeren. Daarmee komt een eind aan een lange periode waarin justitie zich bezighoudt met de beweringen dat Demmink jongens seksueel misbruikt.

Datzelfde Hof Arnhem had het OM in 2014 juist bevolen een strafrechtelijk onderzoek naar Demmink uit te voeren. Dat wilde het OM eerder niet, omdat het vond dat er onvoldoende aanwijzingen waren dat Demmink iets fout had gedaan. Maar de afgelopen drie jaar heeft het OM een onderzoek uitgevoerd dat volgens het Hof „zeer uitgebreid en gedegen” was, „waarbij geen steen op de andere is gelaten”.

De uitkomst van dat onderzoek was dat er geen zaak is tegen Demmink. Er is volgens het Hof „slechts sprake (-) van speculaties en veronderstellingen. Er is geen begin van aannemelijkheid dat Demmink in de jaren 1995, 1996 en/of 1997 in Turkije is geweest.”

Geen enkel bewijs

Deze zaak begon toen in 2008 en 2010 twee Turkse mannen via de Nederlandse advocaat Adèle van der Plas aangifte hebben gedaan tegen Demmink. Die zou de jongens midden jaren negentig in Turkije hebben misbruikt, op meerdere gelegenheden. Een probleem van de aangiften was dat ze weinig gedetailleerd of feitelijk waren. Daarom had het OM na eigen zeggen aanvankelijk na een eerste feitenonderzoek verder niets gedaan met de aangiften. Turkije weigerde mee te werken aan het onderzoek, dus het was onmogelijk om nog getuigen in Turkije te horen. In plaats daarvan zijn de gangen van Demmink in de jaren 1995-1997 nagegaan, in groot detail. „Denk aan agenda’s, creditcardoverzichten, concertkaartjes, pinbewijzen. Gelukkig bewaarde hij alles”, zei Van der Zwan. Er is geen enkel bewijs gevonden dat Demmink in die periode in Turkije was. Ook zaten er in de duizend onderzochte dagen geen ‘gaten’ in zijn activiteiten, waarin Demmink meerdere dagen in Turkije zou kunnen zijn geweest, zoals de aangifte beweert. Een op internet circulerend Turks overzicht van dagen waarop Demmink in Turkije zou zijn geweest levert ook niets op. Uit het onderzoek blijkt volgens het OM dat Demmink op die dagen elders was. Ook kan de echtheid van dat document niet worden vastgesteld. Steen: „Wat het ons betreft is vandaag de dag dat het boek Demmink gesloten wordt.”