China en India bakkeleien via social media

Het Chinese staatspersbureau imiteerde de Indiase premier met een tulband, India sloeg terug met een filmpje met de Chinese president als Winnie de Pooh.

Schermafbeelding uit het filmpje van India Today.

‘Wie kaatst kan de bal verwachten’, zo luidt een bekend gezegde. Dat heeft China ook weer even ingewreven gekregen. Het Chinese staatspersbureau Xinhua News publiceerde woensdag een video met daarin de ‘Zeven Zonden’ van India. De video gaat over de vermeende schending van de Chinese grens door India, waar de twee landen nu al een paar maanden over ruziën.

In de video wordt de Indiase premier Narendra Modi nagespeeld door een acteur, die een tulband draagt:

Indiase media reageerden woedend en noemden het een ‘racistisch’ filmpje. India Today besloot terug te slaan en liet een tekenfilmpje maken waarin de Chinese president Xi Jinping aan de grens de aandacht probeert te trekken van de Indiase premier. Uiteindelijk lukt dat alleen als Jinping verandert in Winnie de Poeh.

Winnie de Pooh in de ban

China heeft sinds juli alle afbeeldingen van Winnie de Poeh in de media verboden. Memes waarin de Chinese president wordt afgebeeld als de beer circuleren al een paar jaar online. De eerste vergelijkingen verschenen nadat de Chinese president op bezoek was bij Obama.

Twitter avatar FT Financial Times A bear, however hard he tries, Falls foul of Chinese censors’ eyes https://t.co/ToOCHHZT7I https://t.co/8H9ITqIc1M

Grensconflict

Tussen India en China laaide in juni een oud grensconflict op. Het gaat om een gebied dat officieel Chinees grondgebied is en dat ligt ten oosten van de Indiase staat Sikkim, en ook grenst aan Bhutan. Half juni drongen Indiase troepen het gebied binnen. Volgens India was dat om Chinese arbeiders ervan te weerhouden een nieuwe weg aan te leggen en daarmee de ‘status quo’ te veranderen.

Maar China vond dat India daarmee de territoriale grens schond. Bhutan, dat goede betrekkingen onderhoudt met India, diende daarop een klacht in bij China dat de weg het grondgebied van Bhutan weer zou schenden.