Teruglezen: Verdachte imam verbleef tijdlang in België

We sluiten het liveblog

We sluiten bij deze het liveblog af. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen op deze zondag in de nasleep van de aanslagen in Barcelona en Cambrils:

- De politie maakt nog altijd jacht op Younes Abouyaaqoub, de vermoedelijke bestuurder van het busje dat donderdag inreed op voetgangers op La Rambla. Zijn moeder heeft hem opgeroepen zich over te geven.

- Volgens diverse Spaanse media waren de terroristen eigenlijk van plan de Sagrada Familia op te blazen. De politie wil daar lopende het onderzoek niks over zeggen, maar zei wel dat de terreurcel al maanden bezig was met het voorbereiden van aanslagen.

- In diezelfde Sagrada Familia is zondagochtend een herdenkingsdienst gehouden voor de slachtoffers. De mis werd onder meer bijgewoond door het Spaanse koningspaar, premier Mariano Rajoy en de regiopresident van Catalonië Carles Puigdemont.

- De imam uit het plaatsje Ripoll, van wie wordt vermoed dat hij een sleutelrol heeft gespeeld bij het radicaliseren van de jonge daders, heeft begin vorig jaar een aantal maanden in de Brusselse randgemeente Vilvoorde gewoond.

- Bij de aanslag blijkt toch ook het 7-jarige Australische jongetje Julian Cadman te zijn omgekomen. Er was verwarring over zijn lot, maar de autoriteiten blijken te hebben gewacht met de bekendmaking van zijn dood totdat zijn vader was overgekomen vanuit Australië.

- Voorafgaand aan de wedstrijd FC Barcelona - Real Betis werd zondagavond een indrukwekkende minuut stilte gehouden. De thuisclub speelde ook met speciale shirts met de tekst #TotsSomBarcelona (we zijn allemaal Barcelona). FC Barcelona won eenvoudig met 2-0.

Verdachte imam woonde tijdje in België

De imam uit het Spaanse stadje Ripoll die mogelijk betrokken was bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils heeft vorig jaar een tijdje in België gewoond. Volgens burgemeester Hans Bonte verbleef Abdelbaki Es Satty "zeker van januari tot maart vorig jaar" in de Brusselse randgemeente.

"Het nieuws is hard aangekomen in onze stad, ook bij de Spaanse en moslimgemeenschap", zegt Bonte tegen de VRT:

"Als stad waren we sinds 2014 grotendeels verlost van het terrorismeprobleem, en nu worden we er onrechtstreeks weer aan gelinkt."

De Spaanse politie vermoedt dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld bij de radicalisering van de daders. Mogelijk is Es Satty omgekomen bij de explosie in het huis in Alcanar voorafgaand aan de aanslagen.

De imam is volgens de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie niet bekend bij de Dienst Vreemdelingenzaken en heeft dus nooit een Belgische verblijfskaart aangevraagd of gekregen.

Eensgezindheid Catalonië en Madrid snel voorbij

De aanvankelijke eensgezindheid tussen de autonome regio Catalonië en de Spaanse regering na de aanslagen van donderdag is alweer snel voorbij. Het stellen van schuldvragen en een misverstand over de stand van zaken van het onderzoek leiden volgens NRC-correspondent Koen Greven tot de maar al te bekende verdeeldheid.

De Catalaanse regionale regering houdt sowieso vast aan het plan om op 1 oktober een referendum te houden over afscheiding van Spanje.

Lees hier het hele stuk van Koen Greven: Catalanen en Spanje ruziën na terreur weer als altijd

Minuut stilte bij FC Barcelona

De wedstrijd FC Barcelona - Real Betis is begonnen met een indrukwekkende minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen van donderdag. Kort voor het beginsignaal scandeerden duizenden fans "Wij zijn niet bang".

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Indrukwekkende stilte in Camp Nou. https://t.co/O8sNY3Wwll

De speciale shirts die Barcelona draagt hebben geen spelersnamen op de achterkant, maar Barcelona op de plek waar normaal Messi, Iniesta of Suárez of staat. Voorop staat de tekst #TotsSomBarcelona (we zijn allemaal Barcelona).

Er is heel veel politie op de been. Alle auto's op weg naar de wedstrijd werden gecontroleerd. De politie vroeg inzittenden de binnenverlichting aan te doen, zodat de controles snel konden verlopen.

Bloemenzee op La Rambla groeit

De bloemenzee op La Rambla wordt steeds groter. Behalve bloemen liggen er ook veel knuffels en speelgoed, ziet NRC-verslaggever Marcel Haenen. Veel mensen komen naar de bloemenzee om een laatste eer te betuigen aan de slachtoffers.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen La Rambla in Barcelona verandert steeds meer in een enorm altaar vol kaarsen, bloemen en knuffels. https://t.co/sU8RtGak4b

Australisch jongetje toch omgekomen

Het 7-jarige Australische jongetje Julian Cadman, dat ook de Britse nationaliteit heeft, blijkt toch bij de aanslagen in Barcelona te zijn omgekomen, meldt de Catalaanse politie. Er was veel verwarring rond zijn lot, maar de autoriteiten hebben gewacht met het bekendmaken van zijn dood tot zijn vader was overgekomen vanuit Australië. Zijn familie zegt zijn 'lach altijd te gaan herinneren'.

Foto: Facebook

Julian liep donderdag met zijn moeder over La Rambla en raakte na de aanslag 'vermist'. Zij opa deed via Facebook een oproep om te weten te komen wat er met hem gebeurd was. Gisteren werd nog gemeld dat Julian net als zijn moeder, maar wel apart van haar, in een ziekenhuis lag.

De politie heeft behalve Julian nog twee andere nieuwe slachtoffers weten te identificeren: Een Italiaan en een Belg.

Twitter avatar emergenciescat EmergènciesCatalunya 3 more fatalities of the atttack in #Barcelona identified: 1 Australian boy (also UK nationality) 1 Italian citizen 1 Belgian

Wie is de nog voortvluchtige Younes Abouyaaqoub?

De Catalaanse politie is met man en macht op zoek naar Younes Abouyaaqoub, de vermoedelijke bestuurder van het busje dat inreed op voetgangers op La Rambla. De 22-jarige leidde tot afgelopen donderdag op het oog een heel gewoon leven in een flatje in het plaatsje Ripoll, schrijft El País.

Hij werd op 1 januari 1995 geboren in Marokko, in het plaatsje Mrirt. Op jonge leeftijd verhuisde Younes naar Spanje en deed in Ripoll zijn middelbare school. Volgens buren die de krant sprak had hij vooral veel contact met andere Marokkaanse jongeren.

Volgens het meest waarschijnlijke scenario dat de politie nu hanteert, scheidde Younes Abouyaaqoub zich woensdag na de explosie in Alcanar af van de rest van de terreurgroep om de dag daarop zijn dodelijke rit te maken op La Rambla.

Zijn moeder riep haar zoon zaterdagavond bij een bijeenkomst in Ripoll op zich te melden bij de politie

Politie waarschuwt voor criminaliseren moskeeën

Op de persconferentie over de laatste stand van zaken in het onderzoek naar de aanslagen in Barcelona en Cambrils heeft politiechef Trapero gewaarschuwd voor het criminaliseren van moskeeën. Volgens hem speelt internet een veel grotere rol bij het radicaliseren van jongeren, meldt NRC-verslaggever Marcel Haenen vanuit Spanje.

De imam van het plaatsje Ripoll wordt ervan verdacht het brein te zijn achter de aanslagen die 14 mensen het leven hebben gekost. Hij is mogelijk omgekomen bij de explosie in het huis in Alcanar voorafgaand aan de aanslagen.

De Catalaanse president Carles Puigdemont benadrukte zondag om onrust in de samenleving te voorkomen dat de vele Marokkanen in Catalonië 'relevante maatschappelijke bijdragen' leveren.

Spaanse media, waaronder de krant El Español, schrijven dat de terroristen eigenlijk van plan waren de Sagrada Familia op te blazen, één van de belangrijkste symbolen van Barcelona. Maar over de basiliek als mogelijk doelwit, zegt de politie lopende het onderzoek niks.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Politie wil op dit moment ivm onderzoek niet zeggen of terroristen basiliek La Sagrada Familia wilden opblazen, zoals deel pers schrijft.

Catalaanse politie: terreurcel wilde een of meerdere aanslagen plegen

De Catalaanse politie heeft de stoffelijke resten die zijn gevonden in de ontplofte woning in Alcanar nog niet kunnen identificeren. Dat heeft de regionale politiechef Josep Lluis Trapero zondagmiddag tijdens een persconferentie laten weten, aldus persbureau AP. Wel denkt de politie dat de terreurcel achter de aanslagen in de woning voorbereidingen trof.

De politie heeft minstens 120 gasflessen gevonden en vermoedt dat de cel met twaalf leden "een of meerdere aanslagen met explosieven in Barcelona" wilde plegen. Hoe de jongeren zijn geradicaliseerd is nog onduidelijk. Volgens de politie hadden zowel de jongeren als de imam geen contact met terroristische organisaties.

De politie gaat er inmiddels vanuit dat één iemand in het busje zat dat donderdag op de mensenmenigte op de de Rambla inreed. Wie het busje bestuurde, kan de politie niet zeggen. Ze zijn nog opzoek naar een verdachte en de politie sluit niet uit dat hij het land inmiddels heeft verlaten en de Franse grens is overgestoken.

Twitter avatar mossos Mossos Investigation goes on and we keep on working. We are looking for a person related to the attack, but we can't comfirm degree of authorship

Spanje herdenkt slachtoffers aanslagen

In de Sagrada Familia in Barcelona is zondagochtend een mis gehouden om de slachtoffers van de aanslagen in Spanje donderdag te herdenken. De mis werd onder meer bijgewoond door het Spaanse koningspaar, de premier van het land Mariano Rajoy en de regiopresident van Catalonië Carles Puigdemont.

Het Spaanse koningspaar arriveert bij de kerk.Foto Manu Fernandez/AP

Foto Javier Soriano/AFP

Het Spaanse koningspaar is aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst. Foto Manu Fernandez/AP

Foto Sergio Perez/Reuters

Ook de politie was aanwezig bij de herdenking.

Moeder van voortvluchtige verdachte roept op tot overgave

De moeder van de voortvluchtige verdachte Younes Abouyaaqoub heeft haar zoon opgeroepen zichzelf aan te geven bij de politie. Dat schrijft een Spaanse radiozender. De moeder van de 22-jarige jongen zei zaterdagavond tijdens een bijeenkomst in Ripoll dat hij zich bij de politie moest melden.

Familieleden en dorpsgenoten van de verdachten kwamen zaterdag bijeen om afstand te nemen van de terreurdaden. Ze hielden papier omhoog met de woorden: "Niet in onze naam".

Abouyaaqoub is de enige verdachte die op de vlucht is en de politie is bezig met een klopjacht. In het noordoosten van het land heeft de politie wegversperringen opgezet. De politie vermoedt dat Abouyaaqoub het busje bestuurde dat in Barcelona inreed op de mensenmenigte op de Rambla.

'Politie vindt stoffelijke resten van derde persoon in huis Alcanar'

De Spaanse politie zou in het ontplofte huis in Alcanar de stoffelijke resten van drie personen hebben gevonden. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais op basis van anonieme bronnen binnen de Spaanse anti-terreureenheid.

De Catalaanse politie kan dit niet bevestigen. Zondag meldde de politie dat ze niet kunnen zeggen of er meer dan een lichaam is aangetroffen.

Het huis in Alcanar ontplofte in de nacht van woensdag op donderdag. Er werden tientallen gasflessen gevonden en de politie vermoedt dat er in het huis bommen werden gemaakt voor aanslagen.

De politie denkt dat een van de gevonden stoffelijke resten van de imam d’Abdelbaki Es Satty is. Eerder werd zijn huis in Ripoll al doorzocht. De imam zou betrokken zijn geweest bij de aanslagen in Spanje.

Lees ook: Gêne in Ripoll: ‘hun’ imam lijkt het brein achter de terreur in Catalonië

Moslimgemeenschap Ripoll verafschuwt aanslagen

Familieleden en dorpsgenoten van de mogelijke daders van de aanslagen hebben zaterdag in het openbaar afstand genomen van de terreurdaden. In het dorpje Ripoll, waar alle daders vermoedelijk vandaan komen, gingen volgens persbureau AP tientallen leden van de moslimgemeenschap de straat op om hun afschuw te tonen.

“Niet in onze naam”, viel te lezen op de velletjes papier die veel van de aanwezigen ophielden. Moeders en zussen van de vermoedelijke daders vertelden tegenover AP dat ze geen idee hadden waar hun zoons en broers zich mee bezig hielden.

Foto Francisco Seco/AP

Foto Francisco Seco/AP

Australisch jongetje niet vermist

Ook de Catalaanse politie bevestigt nu dat het Australische jongetje dat vermist zou zijn nooit vermist is geweest. “Alle slachtoffers en gewonden zijn gevonden”, zo meldt het korps zaterdag op Twitter. Eerder meldde ook de Spaanse krant El Pais al dat het zevenjarige jongetje in een ziekenhuis in Barcelona zou liggen.

Twitter avatar mossos Mossos 15:00 Neither we were searching nor we have found any lost child in the barcelona attack. All the victims and injured have been located

Geruchten dat de jongen vermist zou zijn ontstonden vrijdagavond, toen de grootvader van het jongetje via Facebook een opriep plaatste waarin hij schreef dat zijn kleinzoon spoorloos was na de aanslag van donderdag. Dat zou zijn gebeurd nadat de moeder van het jongetje, met wie hij liep op het moment van de aanslag, gewond raakte en werd meegenomen naar het ziekenhuis.

Volgens de Spaanse krant zou echter ook de jongen zelf zijn meegenomen naar een ziekenhuis, waar hij inmiddels weer in contact is gebracht met zijn vader.

Zeven slachtoffers geïdentificeerd

Van de veertien slachtoffers van de aanslagen in Spanje zijn er nu zeven officieel geïdentificeerd. Het gaat om vier Spanjaarden, twee Portugezen en een Italiaan, zo lieten de Catalaanse hulpdiensten zaterdag tegenover persbureau AP weten. Over de afkomst van de andere zeven slachtoffers doen nu voorlopig alleen onbevestigde verhalen de ronde.

Volgens familieleden en buitenlandse overheden zijn bij de aanslagen ook een Amerikaanse man, een tweede Italiaan en een Belgische vrouw omgekomen. Eerder maakte het Duitse televisiestation ZDF ook melding van drie Duitse slachtoffers. De Catalaanse medische diensten kunnen die berichten vooralsnog echter niet bevestigen.

Van de nu geïdentificeerde slachtoffers kwamen zes om bij de aanrijding op de Rambla. De zevende is een Spaanse vrouw die in Cambrils werd aangereden door de verdachten. Van de meer dan 130 gewonden liggen volgens de laatste cijfers momenteel nog 54 in het ziekenhuis. Twaalf van hen verkeren in kritieke toestand.

'Terroristische cel is opgerold'

Hoewel nog niet alle vermoedelijke daders van de aanslag in Barcelona zijn opgepakt, is de terroristische cel waarvan ze deel uitmaakten opgerold. Van de twaalf leden zijn er namelijk elf gedood, omgekomen of aangehouden, zo meldde minister Juan Ignacio Zoido van Binnenlandse Zaken zaterdag tegenover internationale persbureaus.

Alleen de vermoedelijke bestuurder van het busje dat donderdag in Barcelona inreed op de mensenmenigte, de 22-jarige Younes Abouyaaqoub, is volgens de Spaanse autoriteiten nog op de vlucht. Naar hem is nu een klopjacht gaande. Eerder werd de rol van bestuurder nog toegedicht aan een van de andere verdachten, maar sinds zaterdag denken de Spaanse inlichtingendiensten toch dat Abouyaaqoub aan het stuur zat.

Spaans koningspaar bezoekt slachtoffers

Het Spaanse koningspaar bezoekt zaterdag de slachtoffers van de aanslagen. Het koningshuis maakte via Twitter bekend dat koning Felipe en koningin Letizia verschillende ziekenhuizen bezoeken.

De Spaanse koningin Letizia bij een ziekenhuis bed in een Spaans ziekenhuis. Samen met haar man zoekt ze slachtoffers op van de aanslag in Barcelona. Foto AFP

De Spaanse koningin Letizia bij een van de slachtoffers na de aanslag in Barcelona. Foto AFP

Portugees omgekomen bij aanslag op de Rambla

Bij de aanslag op de Rambla is ook een Portugees om het leven gekomen, aldus de Catalaanse politie.

Twitter avatar emergenciescat EmergènciesCatalunya Identificada una altra víctima mortal de l'atemptat de #Barcelona: 1 persona de nacionalitat portuguesa https://t.co/mKY4GQ1A1U

Eerder was bekend geworden dat er een Canadees, een Belgische vrouw, een Amerikaan en drie Duitsers omkwamen bij de aanslagen.

Het officiële dodental na de aanslagen staat nog steeds op veertien.

'Vermist jongetje in Spaans ziekenhuis'

Een zevenjarig jongetje uit Australië dat werd vermist na de aanslag op de Rambla, ligt in een ziekenhuis in Barcelona. Dat meldt de Spaanse krant El Pais.

Het jongetje was met zijn moeder op vakantie en samen liepen ze op de Rambla toen de aanslag plaatsvond. Zijn moeder raakte gewond en werd opgenomen in een ziekenhuis. De opa van het jongetje plaatste vrijdag een oproep op Facebook dat zijn kleinzoon werd vermist. Daarop riep de Australische premier op "om te bidden voor het jongetje".

Volgens de Spaanse krant El Pais blijkt nu dat de vader van het jongetje wel op de hoogte is gebracht door een ziekenhuis over waar zijn zoontje verblijft. Met welke verwondingen het kind is opgenomen, is niet naar buiten gebracht.

Dreigingsniveau blijft 'substantieel'

Na de aanslagen in Spanje blijft het dreigingsniveau in het land op vier, het op een na hoogste. Wel worden er meer veiligheidsmaatregelen getroffen op meerdere toeristische plekken. Dat maakte de Spaanse regering zojuist bekend.

Het dreigingsniveau vier staat voor 'substantieel' en wil zeggen dat er een reële kans bestaat op een aanslag. Het dreigingsniveau in Nederland staat ook op vier.

Huiszoeking Ripoll

De Spaanse politie heeft zaterdagochtend in de gemeente Ripoll ten noorden van Barcelona het huis van een imam doorzocht. Er is daar gezocht naar DNA-sporen meldt de Spaanse krant El Pais.

De politie vermoedt dat een van de twee lijken die zijn gevonden in een huis in Alcanar, dat van de moslimgeestelijke kan zijn.

Politie zet klopjacht voort

De Catalaanse politie is zaterdag nog steeds bezig met de klopjacht naar overgebleven leden van de terreurcel die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen in Spanje.

Agenten vermoeden dat de daders deel uitmaken van een terreurcel met acht tot twaalf leden. Vijf van hen zijn gedood bij de actie in Cambrils vrijdagochtend.

Lees ook: Daders mogelijk lid van één terreurcel

In de zoektocht naar de overgebleven daders zijn zaterdagmorgen twee bussen in het noordwesten van Catalonië doorzocht. Daar werd niets aangetroffen, aldus persbureau AP.

Gecontroleerde ontploffingen Alcanar

De Catalaanse politie heeft zaterdagochtend verschillende gecontroleerde ontploffingen uitgevoerd in Alcanar.

Twitter avatar mossos Mossos 9.45h In few minutes we are going to make several controlled explosions in Alcanar. If you hear detonations DO NOT be alarmed

In de plaats werd woensdag een pand voorafgaand aan de aanslagen in Spanje volledig in puin gelegd door een explosie.

Eén bewoner werd daarop dood aangetroffen en een andere belandde gewond in het ziekenhuis. Bij de zoektocht met een robot naar mogelijk achtergebleven explosieven stuitte de politie vrijdag op nog een zwaar verminkt lijk.

De twee doden en de gewonde maakten vermoedelijk deel uit van de terreurgroep die verantwoordelijk is voor de aanslagen. In het huis in Alcanar werden waarschijnlijk bommen gemaakt voor aanslagen.

Een veilige wegbarrière hoeft niet lelijk te zijn

Een witte bestelbus kon zo de Rambla in Barcelona oprijden en door de mensenmassa zigzaggen. Waarom werd de bus niet belemmerd door betonblokken, betonnen bloembakken of andere obstakels, vragen veel Spanjaarden zich nu af. En hoe is dat eigenlijk in Nederland?

Lees ook: Een veilige wegbarrière hoeft niet lelijk te zijn

Foto verdachten

De Spaanse politie heeft vrijdagavond een foto vrijgegeven waar vier verdachten van de aanslagen op te zien zijn. Linksboven staat de 17-jarige Moussa Oukabir, daarnaast Said Aallaa, linksonder Mohamed Hychami en daarnaast de 22-jarige Younes Abouyaaqoub.

Foto EPA/ Spaanse politie

Abouyaaqoub is de enige man op de foto waarvan de politie nog niet zeker weet of hij dood is. Inmiddels is een klopjacht gaande naar hem.

17 gewonden in kritieke toestand

Hoewel het officiële aantal gewonden na de aanslagen in Spanje vrijdag nog op 130 stond, lijkt dat nu te zijn bijgesteld naar 126. Van hen liggen er nog 65 in het ziekenhuis, van wie zeventien in kritieke toestand.

Canadees omgekomen bij aanslag op de Rambla

Bij de aanslag op de Rambla is ook een Canadees omgekomen. Dat maakte de Canadese premier Justin Trudeau vrijdagavond bekend.

Twitter avatar JustinTrudeau Justin Trudeau My deepest condolences to the families of the Canadians killed & injured in the Barcelona terror attack. Statement: https://t.co/XKTB6ALmvU

Van de 130 gewonden die bij de aanslagen vielen, hadden er ook drie de Canadese nationaliteit. Eerder was bekend geworden dat er een Belgische vrouw, een Amerikaan en drie Duitsers omkwamen bij de aanslagen.

Het officiële dodental na de aanslagen staat nog steeds op veertien, aldus de Catalaanse politie.

Laatste ontwikkelingen aanslagen Barcelona

Welkom in dit slowblog over de laatste ontwikkelingen van de aanslagen in Spanje. Het belangrijkste nieuws van vrijdag over de terreuracties was onder meer dat een groep van acht tot twaalf terroristen verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen. De verdachten waren eerder nog niet in verband gebracht met terrorisme.

Vrijdag werd gemeld dat de bestuurder van het busje dat donderdagmiddag inreed op de mensenmenigte op de Rambla waarschijnlijk Moussa Oukabir was. En dat hij hoogstwaarschijnlijk gedood werd bij de anti-terreuractie in Cambrils, waarbij vijf terroristen doodgeschoten werden door de politie.

Maar zaterdag meldt de Spaanse politie dat dit toch misschien niet het geval is. De politie onderzoekt nu of de 22-jarige Younes Abouyaaqoub, de bestuurder is. Er is inmiddels een klopjacht gaande naar de voortvluchtige Abouyaaqoub.

Alle ontwikkelingen van vrijdag zijn hier terug te vinden:

Lees ook: Teruglezen: Verdachten niet eerder in verband gebracht met terrorisme