Affaire

Demmink wordt definitief niet vervolgd

Joris Demmink wordt definitief niet vervolgd voor misbruik van jonge jongens. Het Hof Arnhem besloot gisteren dat het openbaar ministerie de zaken tegen de oud-Justitietopman die al sinds 2008 lopen, mag seponeren. Daarmee komt een eind aan een lange periode waarin justitie zich bezighoudt met de beweringen dat Demmink jongens seksueel misbruikt.

Datzelfde Hof Arnhem had het OM in 2014 juist bevolen een strafrechtelijk onderzoek naar Demmink uit te voeren. Dat wilde het OM eerder niet, omdat het vond dat er onvoldoende aanwijzingen waren dat Demmink iets fout had gedaan. Maar de afgelopen drie jaar heeft het OM een onderzoek uitgevoerd dat volgens het Hof „zeer uitgebreid en gedegen” was, „waarbij geen steen op de andere is gelaten”.

De uitkomst van dat onderzoek was dat er geen zaak is tegen Demmink. Er is volgens het Hof „slechts sprake (-) van speculaties en veronderstellingen. Er is geen begin van aannemelijkheid dat Demmink in de jaren 1995, 1996 en/of 1997 in Turkije is geweest.”

Deze zaak begon toen in 2008 en 2010 twee Turkse mannen via de Nederlandse advocaat Adèle van der Plas aangifte hebben gedaan tegen Demmink. Die zou de jongens midden jaren negentig in Turkije hebben misbruikt. Een probleem van de aangiften was dat ze weinig gedetailleerd of feitelijk waren. Daarom had het OM na een eerste feitenonderzoek verder niets gedaan. Turkije weigerde mee te werken aan het onderzoek, dus het was onmogelijk om nog getuigen in Turkije te horen.

    • Elsje Jorritsma