Zeker 13 doden en 100 gewonden

Aanslag in Barcelona

Een bestelbus rijdt in op voetgangers op de Rambla, de beroemde winkelstraat in Barcelona. Twee verdachten werden opgepakt.

Toeristengebied

Terwijl de avond valt in Barcelona, arriveert een begrafenisauto bij de Rambla. Zeker dertien mensen zijn donderdag in Barcelona gedood, onder wie een verdachte, en minimaal honderd mensen zijn gewond geraakt, toen een witte bestelbus zigzaggend door het voetgangersgebied van de beroemde winkelstraat reed. Een van de meest emblematische en drukste trekpleisters van Spanje veranderde midden in het hoogseizoen in een toneel van bloedvergieten en massale paniek. De politie zegt uit te gaan van een terroristische aanslag. Bij de aanslag zijn ook drie Nederlanders gewond geraakt.

Toen deze krant naar de drukker ging, was onduidelijk of er nog daders voortvluchtig waren. Zeker twee verdachten zijn opgepakt en in een voorstad van Barcelona kwam enkele uren na de aanslag een man om bij een vuurgevecht met de politie.

Eerder op de avond verspreidden verschillende Spaanse media de foto van een 30-jarige man die het busje zou hebben gehuurd. Het is niet bekend of hij het voertuig ook bestuurde.

Een extra busje stond al klaar

Naast het voertuig waarmee de aanslag werd gepleegd stond ook een busje klaar om te kunnen vluchten.

De aanslag met een witte gehuurde bestelbus van het merk Fiat had plaats even na vijf uur ’s middags. De chauffeur reed volgens ooggetuigen met hoge vaart het voetgangersgebied op en probeerde daarbij zo veel mogelijk passanten te raken. Veel mensen zijn urenlang opgevangen geweest in winkels bij de Rambla.

Uiteindelijk zou hij ter hoogte van het mozaïek van Miró tot stilstand komen tegen een krantenkiosk. Onder het publiek brak paniek uit: men vluchtte winkels en horeca-etablissementen in. Die sloten niet veel later hun rolluiken. Ooggetuigen hoorden geschreeuw, knallen, en zagen mensen door de lucht vliegen.

De politie begon ondertussen een klopjacht, die ook langs de drukbezochte Boquería-markt voerde, waar gegeten en gedronken kan worden aan de stalletjes. Hier werden door getuigen ook schoten gehoord.

Een voertuig geldt als toegankelijk terreurwapen voor aanslagen die minder voorbereiding behoeven. De tactiek werd eerder toegepast door aanslagplegers op de boulevard van Nice, op een kerstmarkt in Berlijn, een winkelstraat in Stockholm en twee keer in Londen. In zijn tijdschrift riep terreurbeweging Islamitische Staat in 2014 al op: „Sla hun hoofd in met een steen, slacht hen af met een mes, of rijd eroverheen met een auto.” De verantwoordelijkheid voor de aanslag is ook dit keer opgeëist door Islamitische Staat.

Of de daders werkelijk handelden uit naam van de terreurgroepering is niet met zekerheid te zeggen: IS heeft in het verleden wel vaker de verantwoordelijkheid geclaimd voor aanslagen waarmee ze niets te maken had.

De internationale gemeenschap heeft geschokt gereageerd op de aanslag. Premier Mark Rutte heeft gezegd klaar te staan om hulp te bieden aan Spanje.

    • Merijn de Waal