Water- en zoutmozaiek

in beeld

Foto NASA

Vanuit de ruimte lijkt het een onafgemaakt mozaïek. In werkelijkheid gaat het niet om stukjes gekleurde steen, maar om waterbekkens in het droge landschap van de Amerikaanse staat Utah. De foto is eind juli gemaakt door een bemanningslid van het internationale ruimtestation ISS.

We zien de omgeving van het plaatsje Moab in het zuiden van Utah. Dat ligt aan de Colorado, die zich in het midden van de foto door het landschap kronkelt. De 23 waterbekkens zijn van de firma Intrepid Potash, die hier op een hoogte van 1600 meter kalizout wint. Het zout wordt door rivierwater uit de aarde gespoeld en het zoute water wordt vanuit een naburige mijnput naar de verdampingsbekkens geleid. De verschillende kleuren geven stadia van verdamping aan. Het sterke koningsblauw ontstaat door toevoeging van een kleurstof, die de warmteabsorptie en daarmee de verdampingssnelheid verhoogt. Het geelbruine bekken is bijna droog; daar zetten zich zoutkristallen af.