Venezolaans parlement raakt macht officieel kwijt

De grondwetgevende vergadering, die president Maduro steunt, heeft de macht nu definitief in handen.

President Maduro.
President Maduro. Foto Ueslei Marcelino/Reuters

Het Venezolaanse parlement is zijn macht officieel kwijtgeraakt. Dat heeft de omstreden grondwetgevende vergadering, die op de hand is van president Maduro, vrijdag unaniem bepaald, meldt AFP. In het parlement heeft de oppositie een meerderheid.

Volgens grondwetgevende vergadering is het besluit genomen om “de macht over zaken die direct te maken hebben met vrede, veiligheid, soevereiniteit, financiën te behouden”. Het parlement, dat de regering al vier maanden bestrijdt met protesten, had geweigerd trouw te zweren aan de vergadering.

Lees ook: Venezuela stevent af op dictatuur

In de praktijk verandert er met het besluit niet veel aan de huidige situatie: het Hooggerechtshof ontnam het parlement in maart al zijn macht. Bijna elk wetsvoorstel dat door het parlement - sinds de verkiezingsoverwinning van de oppositie eind 2015 - is goedgekeurd, werd tegengehouden.

In juli werd de grondwettelijke vergadering met een omstreden referendum in het leven geroepen. Het referendum werd geboycot door de oppositie. Bij bloedige protesten rondom de stembusgang kwamen meerdere mensen om het leven. Ook internationaal kwam het referendum Maduro op veel kritiek te staan en veel landen zeiden de vergadering niet te erkennen.

Venezuela verkeert sinds 2014 in een grote economische crisis door de ingestorte olieprijzen. Er zijn ernstige tekorten aan onder meer voedsel en medicijnen.