Steve Bannon weg als topstrateeg van Trump

Bannon werd eerder al weggestuurd uit de Nationale Veiligheidsraad.

Steven Bannon.
Steven Bannon. Foto Brendan Smialowski/AFP

Steve Bannon vertrekt als topstrateeg van president Donald Trump. Dat heeft het Witte Huis vrijdag bevestigd, nadat eerder The New York Times het nieuws naar buiten had gebracht.

Volgens woordvoerder van het Witte Huis Sarah Sanders zijn stafchef John Kelly en Bannon samen overeengekomen dat vrijdag Bannons laatste werkdag is in het Witte Huis. Volgens een bron dicht bij het besluit kreeg Bannon de tijd om de eer aan zichzelf te houden, “wetende dat hij gedwongen zou moeten worden”, meldt Reuters. Bronnen dicht bij Bannon beweren juist dat de strateeg al op 7 augustus zijn ontslag heeft aangeboden. Dat nieuws zou deze week bekend worden gemaakt, maar door de gebeurtenissen in Charlottesville zou de bekendmaking zijn uitgesteld.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het vertrek van Bannon moet de rust terugbrengen in het Witte Huis. Maar waar is hij gevaarlijker? Binnen of buiten?
Lees ook: Wie is Steve Bannon?

Bannon werd eerder al uit de Nationale Veiligheidsraad gezet, een adviesorgaan over zaken als terrorisme en oorlog. Formeel werd het volbrengen van zijn taak aangemerkt als de reden van Bannons vertrek. Hij had de taak de overgang van Obama’s regering naar die van Trump te begeleiden.

Achter de schermen werd echter gesproken over een andere reden: Bannon zou de taak hebben gehad Michael Flynn, toen de kersverse Nationale Veiligheidsadviseur, in de gaten te houden. Na diens vertrek werd Bannons positie overbodig.

Lees ook: Bannon en het Beest

Eerder deze week gaf Bannon een interview aan het liberale blad American Prospect. Hierin deed hij opvallende uitspraken over onder meer Trumps houding ten opzichte van Noord-Korea. Bannon liet na het interview weten dat hij dacht off the record te hebben gesproken met een academicus.

NRC-correspondent Guus Valk schreef eerder over Bannon:

“Steve Bannon is het brein achter de opvallendste beslissingen van Trumps regering. Hij bedacht onder meer het inreisverbod uit overwegend islamitische landen. De ex-hoofdredacteur van de populistische en nationalistische website Breitbart vindt dat Trump voortdurend in een ideologisch conflict moet zijn, met de islam, of met ‘politiek-correcte elites’, om de westerse beschaving te redden.”