Teruglezen: Verdachten niet eerder in verband gebracht met terrorisme

We sluiten het liveblog

We sluiten bij deze het liveblog af. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van deze vrijdag na de aanslagen in Barcelona en Cambrils.

* Een groep van acht tot twaalf terroristen wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen. De verdachten waren eerder nog niet in verband gebracht met terrorisme.

* De bestuurder van het busje dat donderdagmiddag inreed op de mensenmenigte op La Rambla, Moussa Oukabir, is hoogstwaarschijnlijk gedood bij de anti-terreuractie in Cambrils van afgelopen nacht. Daarbij werden in totaal vijf terroristen doodgeschoten door de politie.

* In het woensdag ontplofte huis in het plaatsje Alcanar waar hoogstwaarschijnlijk bommen werden gemaakt voor aanslagen is een tweede lijk gevonden.

* De politie zoekt nog naar andere verdachten in het stadje Ripoll waar de meeste leden van de terreurgroep vandaan komen.

* Het officiële dodental is opgelopen naar 14 en het officiële aantal gewonden van beide aanslagen staat op 130. De doden en gewonden komen uit 34 verschillende landen, onder wie drie uit Nederland.

* Op de Plaza de Catalunya in Barcelona werd om 12.00 uur een indrukwekkende minuut stilte gehouden door een massaal toegestroomde mensenmassa. FC Barcelona speelt zondag met speciale shirts ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

* Vanwege de verscherpte grenscontroles staan er lange files op de snelwegen van Spanje naar Frankrijk. Nederlandse vakantiegangers die dit weekend terug naar huis rijden moeten rekening houden met ernstige vertraging.

Amsterdam CS rood-geel verlicht

Het Centraal Station in Amsterdam en de Amsterdam Toren zijn vrijdagavond verlicht in de kleuren van de Spaanse vlag. Ook zaterdagavond zal dat nog het geval zijn. Verder hangen de vlaggen op het stadhuis van de hoofdstad halfstok.

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft een condoleancebrief gestuurd aan zijn collega van Barcelona, Ada Colau. Hij biedt daarin namens het stadsbestuur en alle Amsterdammers zijn medeleven aan:

"Onze harten en gedachten zijn bij de mensen van Barcelona en Cambrils die zijn getroffen door deze laffe daden."

Politie vindt tweede lijk in Alcanar

De Catalaanse politie heeft in het huis in Alcanar waar waarschijnlijk bommen werden gemaakt voor aanslagen de stoffelijke resten gevonden van een tweede persoon. Het pand werd woensdag voorafgaand aan de aanslagen volledig in puin gelegd door een enorme explosie.

Eén bewoner werd daarop dood aangetroffen en een andere belandde gewond in het ziekenhuis. Bij de zoektocht met een robot naar mogelijk achtergebleven explosieven stuitte de politie vrijdag op nog een zwaar verminkt lijk.

De twee doden en de gewonde maakten vermoedelijk deel uit van de terreurgroep die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils.

FC Barcelona speelt met speciale shirts

De spelers van FC Barcelona dragen dit weekend in de thuiswedstrijd tegen Real Betis shirts met de tekst #TotsSomBarcelona (We zijn allemaal Barcelona). Ook dragen ze zwarte rouwbanden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen.

Alle veertig voetbalwedstrijden van dit weekend in de twee hoogste Spaanse divisie gaan gewoon door. Voorafgaand aan de wedstrijden wordt overal een minuut stilte in acht genomen.

Lange files door verscherpte grenscontroles

Op de belangrijkste snelwegen tussen Spanje en Frankrijk staan deze vrijdagavond lange files vanwege de verscherpte grenscontroles na de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Zo staat er op de A9 tussen Barcelona en Perpignan 26 kilometer file, en loopt de vertraging op tot drie uur, en op de snelweg tussen San Sebastian en Bordeaux 13 kilometer.

Nederlandse vakantiegangers die dit weekend terugrijden vanuit Spanje of er nog naartoe gaan, moeten volgens de VID rekening houden met lange wachttijden.

Twitter avatar vid VID Ga je nog richting Barcelona? Er zijn verscherpte grenscontroles in Spanje. Lees hier waar: https://t.co/CeItR0KrCT https://t.co/hufmjqKrQJ

Politie jaagt op verdachten in Ripoll

De Spaanse politie is massaal aanwezig in het plaatsje Ripoll ten noorden van Barcelona, waar drie van de vier nog gezochte verdachten vandaan komen. Volgens de BBC doorzoeken gewapende agenten flats in het plaatsje. Drie verdachten die al zijn gearresteerd komen ook uit Ripoll.

Spaanse krantencommentaren

De Spaanse kranten wijzen er in hun commentaren op dat Spanje zich ten onrechte onkwetsbaar voelde en dat het Catalaanse seperatisme IS in de kaart speelt.

Zo schrijft El País:

"We waanden onszelf onkwetsbaar voor de nieuwe terreurgolf. Dat was eerder gebaseerd op bijgeloof dan op gezond verstand."

En El Mundo:

"Catalonië is de autonome regio waar de moslimgemeenschap volgens de Spaanse inlichtingendiensten het meest fundamentalistisch is [..] De Catalaanse regering zou moeten nadenken over haar toelatingsbeleid, waarbij electorale belangen, die voornamelijk draaiden om het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven, soms zwaarder wogen dan de nationale veiligheid."

Lees hier de commentaren in zijn geheel: Spaanse kranten over aanslag Barcelona

'Bestuurder busje Rambla gedood bij actie Cambrils'

De bestuurder van de aanslag in Barcelona zou zijn doodgeschoten bij de politieactie vanmorgen in Cambrils, 120 kilometer ten zuiden van Barcelona. Dat meldt onder meer de Spaanse krant El Pais.

Bij die actie werden vanmorgen vijf terroristen gedood. De aanslagplegers waren bewapend met bijlen, messen en nepbomgordels.

Wat er bekend is over de daders en de verdachten

Twee aanslagen, drie busjes en acht tot twaalf verdachten. Wat is er bekend over de daders en de verdachten van de twee aanslagen in de Catalaanse steden Barcelona en Cambrils?

Lees ook: Daders mogelijk lid van één terreurcel

‘Heb geen angst’, klinkt het op de Rambla

Een dag na de terroristische aanslag laten veel inwoners van Barcelona blijken te vrezen dat toeristen zullen worden afgeschrikt. NRC-redacteur Marcel Haenen sprak met de familie Verrijt uit Nederland. Zij geven toe dat de vakantie niet echt feestelijk verloopt, maar naar huis willen ze niet. "We laten ons niet afschrikken door de terreur."

Lees ook: ‘Heb geen angst’, klinkt het op de Rambla

Britse koningin brengt condoleances over

In reactie op de aanslagen in Spanje heeft de Britse koningin Elizabeth II haar condoleances uitgebracht. Ze vindt het "diep ontstellend dat onschuldige mensen op deze manier bedreigd worden".

Twitter avatar RoyalFamily The Royal Family Following the attacks in Barcelona & Cambrils, The Queen has sent a message of condolence to The King of Spain. https://t.co/Fk14hJPOtE

Amerikaan omgekomen bij aanslag op de Rambla

Bij de aanslag op de Rambla is ook een Amerikaan omgekomen. Dat maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zojuist bekend.

Eerder was bekend geworden dat er een Belgische vrouw en drie Duitsers zijn omgekomen bij de aanslag. Het dodental van de aanslagen in Spanje staat in totaal op veertien. Dertien mensen kwamen om op de Rambla en een van de gewonden van de aanslag van vannacht op de boulevard van Cambrils is ook overleden.

Zevenjarig jongetje vermist na aanslag

Een zevenjarig jongetje uit Australië wordt vermist na de aanslag op de Rambla. Zijn moeder raakte bij de aanslag gewond en ligt in het ziekenhuis. De opa van het jongetje heeft op Facebook een oproep geplaatst om een zoekactie op touw te zetten. De vader van het kind was op het moment van de aanslag niet in Barcelona en is momenteel onderweg naar de stad.

Verdachten niet eerder in verband gebracht met terrorisme

Vier van de vijf verdachten die in Cambrils een aanslag probeerden te plegen, werden neergeschoten door één agent. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken zojuist bekend op een persconferentie. Zij waren bewapend met bijlen, messen en nepbomgordels.

Voordat zij neergeschoten werden, stak een van hen iemand in het gezicht.

Daarin werd ook bekendgemaakt dat ervan uitgegaan wordt dat de terroristen de aanvallen al gedurende een langere periode aan het voorbereiden waren. De veiligheidsdiensten denken dat de terroristen een grotere aanslag wilden plegen. Geen van de vier gearresteerde verdachten waren eerder in verband gebracht met terrorisme. Drie van hen zijn Marokkanen, de ander is een Spanjaard. De jongste persoon die gearresteerd is, is 21 jaar. De anderen zijn 27, 28 en 34 jaar oud.

De dader van de aanslag in Barcelona is nog niet geïdentificeerd.

Ook herhaalde de politie het verzoek om geen informatie te verspreiden die niet bevestigd is. Dat zou het onderzoek kunnen schaden.

Ten minste 130 gewonden

De Catalaanse hulpdiensten hebben bekendgemaakt dat het aantal gewonden van beide aanslagen inmiddels is opgelopen tot 130.

Nederlanders in Cambrils geschrokken

Foto Jose Jordan/AFP

Eva Roeters is vandaag 48 jaar geworden, maar viert haar verjaardag ingetogener dan anders. Samen met haar man en twee zoons is ze op vakantie in Cambrils. Het gezin verblijft zo’n twee kilometer van de plek waar vannacht een auto op een groep mensen inreed. “Wij lagen toen gewoon te slapen en werden vanochtend wakker met bezorgde berichtjes van vrienden en familie”, vertelt Roeters.

Het gezin uit Sprang-Capelle (bij Waalwijk) is het hotel vrijdag bijna niet uit geweest, alleen om even op straat te kijken. “We willen geen risico lopen, het is gewoon griezelig.” Alles rondom het hotel leek normaal, zegt Roeters: “Vanuit een hotel verderop hoorde ik harde muziek, het leven gaat gewoon door.” Morgenochtend vliegt het gezin terug.

“Maar eigenlijk zou ik nu al wel naar huis willen. Ik ben er wel een beetje klaar mee.”

Gerda Wagenaar, die sinds 25 jaar in Cambrils een sportschool heeft en daar ook woont, werd vannacht gewekt door haar telefoon.

“Een vriendin schreef over terroristen met bomgordels in Cambrils. Ik dacht: wat is dat nou voor een slechte grap? Maar toen deed ik mijn raam open en zag ik allemaal politiehelikopters, grote arrestatiewagens en motoragenten.”

Wagenaar had nooit verwacht dat er in Cambrils zoiets zou gebeuren: “Ik denk ook niet dat Cambrils het doelwit was, maar dat de terroristen op weg waren naar Salou, iets verderop.” Vrienden van Wagenaar zaten vannacht “een tijd” opgesloten in een bar, ze moesten van de politie binnenblijven. Wagenaar is erg geschrokken: “We zijn even uit ons doen.” Wel is het volgens haar op straat net zo druk als anders. “Er liggen ook gewoon mensen op het strand.”

Vierde verdachte aangehouden

Er is een vierde persoon aangehouden die in verband zou staan met de aanslagen in Spanje. De persoon is aangehouden in Ripoll. Dat melden de Spaanse veiligheidsdiensten. Het is onbekend om wie het gaat, of wat zijn of haar connectie is met de aanslagen.

'Meer reflectie bij redacties kan geen kwaad'

Na een aanslag komt de mediamachine zeer snel op gang. Dat is niet gek, schrijft onze tv-recensent, maar meer reflectie bij redacties kan geen kwaad. Op dat vlak kan de Nederlandse tv iets leren van het Duitse journaal.

Lees verder: Beelden terreur worden behang op televisie

34 nationaliteiten onder gewonden en doden

Onder de doden en gewonden bij de aanslagen in Spanje zijn volgens een voorlopige inventarisatie 34 verschillende nationaliteiten.

Dodental aanslag Barcelona loopt op naar veertien

Het dodental van de aanslagen in Spanje is opgelopen tot veertien. Dat melden de Spaanse hulpdiensten. Dertien mensen kwamen om op de Rambla in Barcelona en nu is ook een van de gewonden van de aanslag van vannacht op de boulevard van Cambrils overleden. Het is een vrouw.

Twitter avatar 112 112 A woman injured yesterday in #Cambrils attack has died.
14 citizens died yesterday in #Barcelona and #Cambrils terrorist attacks

De minuut stilte in Barcelona in beeld

Zo zag de minuut stilte in Barcelona eruit:

A minute's silence is observed in #Barcelona to remember victims of Thursday's attackshttps://t.co/xygRgsg3t0 pic.twitter.com/HiIohigA3u

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 18 augustus 2017

Barcelona herdenkt slachtoffers

Foto Javier Soriano/AFP

Op meerdere plaatsen in Spanje is vrijdag om 12.00 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de aanslagen van donderdag en vrijdag.

In Barcelona waren duizenden mensen, leden van de Spaanse regering, koning Felipe en andere hoogwaardigheidsbekleders bijeengekomen op de Plaza de Cataluña voor een plechtigheid.
Na de minuut stilte was er applaus en riepen veel mensen anti-terroristische leuzen. De bijeenkomst was met veel veiligheidsmaatregelen omgeven. De minuut stilte in Barcelona begon met een sirene en eindigde met applaus.

Dreigingsniveau in Nederland niet aangepast

Er is geen reden om het dreigingsniveau in Nederland aan te passen na de recente aanslagen in Spanje. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof aan ANP. Het niveau blijft op vier van de vijf. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn.

De NCTV volgt de situatie in Spanje "nauwgezet". Dat wil zeggen dat er continu gekeken wordt of de veiligheidsmaatregelen nog toereikend zijn. "Er zijn al veel zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen", meldt de NCTV.

"Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de achtergrond en omstandigheden van de aanslagen. Ook de gevolgen voor Nederland en de eventueel te nemen maatregelen worden geïnventariseerd."

Barcelona maakt zich op voor minuut stilte

Plaza de Catalunya in Barcelona, waar om 12.00 uur een minuut stilte wordt gehouden, stroomt vol met zwijgende mensen.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Plaza de Catalunya in Barcelona stroomt vol met zwijgende mensen. https://t.co/6pi8rZcsIn

De voorpagina’s op de vrijdag na ‘Barcelona’

De Spaanse ochtendkranten besteden zonder uitzondering hun hele voorpagina aan het terrorisme in Barcelona van een dag eerder.

Reisadvies Spanje wordt niet gewijzigd

Het reisadvies voor Spanje wordt niet aangepast. Nederlanders hoeven hun eventuele vakantieplannen voor Spanje niet te wijzigen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei dat vrijdag voor de ministerraad. Koenders noemde het wel belangrijk dat Nederlanders die naar Spanje willen, luisteren naar de adviezen van de lokale autoriteiten.

De Nederlanders die getroffen zijn door de aanslag in Barcelona zijn buiten levensgevaar. De Nederlandse ambassadeur heeft hen een bezoek gebracht.

Ondanks gespannen sfeer straks 1 minuut stilte

Om 12.00 uur wordt er een minuut stilte gehouden in Barcelona. Die vindt plaats op Plaza de Catalunya, niet ver van de plek waar de aanslag zich donderdagavond voltrok. Daar is al veel politie op de been.

Ook op andere plekken in Barcelona is de situatie gespannen, meldt NRC-verslaggever Marcel Haenen.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Situatie is gespannen in Barcelona. https://t.co/KXvv4kCxRG

Overzicht: aanslagen in Barcelona en Cambrils, explosie in Alcanar

Studio NRC

Rutte: veiligheidsdiensten doen er alles aan om aanslag te voorkomen

Bij aanvang van de formatieonderhandelingen noemde premier Mark Rutte de aanslagen in Spanje opnieuw verschrikkelijk. Gevraagd of mensen dit weekend wel veilig evenementen kunnen bezoeken, antwoordde de premier dat hoewel er nooit garanties te geven zijn, de veiligheidsinstanties er alles aan om doen om een aanslag in Nederland te voorkomen.

Ook VVD-secondant Halbe Zijlstra sprak zijn afschuw uit over de aanslagen. Volgens Zijlstra onderstrepen de gebeurtenissen de noodzaak haast te maken met de kabinetsformatie.

"Een land zonder regering is iets wat je niet te lang moet hebben, zeker niet in deze tijd".

Nog een terrorist op de vlucht

De Catalaanse politie is nog steeds op zoek naar een van de verdachten van de aanslag in Barcelona. Het is niet duidelijk of het gaat om de bestuurder van het busje.

Eerder op vrijdag werd een derde verdachte gearresteerd in Ripoll, ten noorden van Barcelona.

Kiosken op de Rambla weer open, Spaanse kranten reageren op aanslag

De kiosken op de Rambla zijn vrijdagochtend gewoon weer geopend en verkopen kranten met het nieuws over de aanslag een dag eerder.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven De kiosken aan de Ramblas zijn open en brengen het bloedige nieuws waar ze zelf deel vanuit maakten. https://t.co/UPZOdi9gm7

"Jihadisme treft Spanje in Barcelona", schrijft de oudste krant van Madrid ABC. "Verenigd tegen terreur", reageert La Razon.

Twitter avatar philipbromwell Philip Bromwell The front pages in Spain this morning following yesterday's terror attack in #Barcelona https://t.co/63WWZMPxPt

Reisorganisatie Thomas Cook zoekt contact met Nederlandse toeristen

Reisorganisatie Thomas Cook, bekend van Neckermann en Vrij Uit, heeft laten weten dat er inmiddels contact is gezocht met bijna al haar reizigers in Barcelona. Dat zijn er volgens een woordvoerder ongeveer honderd.

Er zijn geen klanten van de reisorganisatie gewond geraakt. Wel waren enkele vakantiegangers tijdens de terreurdaad in de buurt, vertelt woordvoerder Hanita van der Meer. “Geen van de reizigers die we hebben gesproken was in paniek, iedereen was vrij rustig.”

Kort na de aanslag op de Rambla heeft Thomas Cook een sms naar al haar klanten in Barcelona gestuurd, met het advies om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.

In Cambrils verblijven via Thomas Cook enkele tientallen vakantiegangers, verspreid over elf accommodaties. De mensen met wie de reisorganisatie inmiddels contact heeft gehad zijn in orde, maar nog niet iedereen is bereikt. In de omgeving van Cambrils, zoals in Salou, zitten enkele duizenden klanten van Neckermann en Vrij Uit. Cambrils is volgens de woordvoerder een populaire uitgaansplaats.

TUI heeft ook klanten in Barcelona en in de omgeving van Cambrils. Voor zover bekend gaat het met hen naar omstandigheden goed.

Drie Nederlandse gewonden komen uit Ommen

De drie Nederlanders die bij de aanslag in Barcelona gewond zijn geraakt, komen uit Ommen. Volgens RTV Oost gaat het om een echtpaar en een zestienjarig meisje die samen op vakantie waren. Alle drie de slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis.

Het meisje heeft volgens een oom beide benen gebroken, maar het "gaat het naar omstandigheden goed". Het ziet er naar uit dat ze volledig zal herstellen. Het meisje was op vakantie met een andere familie in Barcelona toen de aanslag plaatsvond. Het is niet duidelijk hoe het met de andere twee slachtoffers gaat.

Waar de Nederlandse groep precies was op de Rambla tijdens de terreurdaad is niet bekend.

Rambla nog gedeeltelijk afgesloten

De Rambla is vrijdagochtend nog gedeeltelijk afgesloten. Volgens hulpdiensten stopt de metro ook nog niet op meerdere stations.

NRC-correspondent Koen Greven schrijft dat vrijdagochtend al weer de eerste toeristen te vinden zijn op de Rambla.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Rolkoffers gaan weer over de Ramblas. https://t.co/QgqyYoWEl0

De politie roept mensen op om het aangrenzende Plaça de Catalunya alleen te voet te betreden en geen grote tassen te dragen. Er worden veiligheidscontroles uitgevoerd.

Vijf slachtoffers van aanslag in Cambrils in het ziekenhuis

Vijf gewonden van de aanslag in Cambrils liggen in het ziekenhuis. Een daarvan verkeert in kritieke toestand en twee zijn zwaargewond geraakt, schrijven hulpdiensten.

Twitter avatar emergenciescat EmergènciesCatalunya Incident #Cambrils encara hospitalitzades a Joan XXIII, St Joan Reus i Sta Tecla 5 persones (1 crític, 2 greus i 2 lleus) segons @semgencat

Over de identiteit van de slachtoffers is nog weinig bekend. Eerder werd duidelijk dat er zeven voetgangers en agenten gewond zijn geraakt bij de aanslag in Cambrils.

Bomgordels terroristen Cambrils waren nep

De bomgordels die de aanslagplegers in Cambrils om hadden waren nep. Dat heeft de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn bekendgemaakt.

De explosieven opruimingsdienst kon dit pas vaststellen toen ze de bomgordels tot ontploffing probeerden te brengen.

Derde verdachte gearresteerd

De Catalaanse politie heeft vrijdagochtend een derde verdachte gearresteerd in het plaatsje Ripoll, ten noorden van Barcelona. Over de identiteit van de verdachte is niets bekend, maar de politie schrijft op Twitter dat er een verband is met de aanslagen in Barcelona en Cambrils.

Twitter avatar mossos Mossos We have arrested a third person in Ripoll related to the attacks #Cambrils #Barcelona

Het is de tweede verdachte die in Ripoll is aangehouden. Een derde verdachte werd donderdag in het plaatsje Alcanar gearresteerd na een explosie in een huis.

In beeld: vijf terroristen gedood in Cambrils

Politie onderzoekt een auto kort nadat vijf terroristen ingereden waren op voetgangers in Cambrils. Het is niet duidelijk of dit ook de auto is waarmee de aanslag werd gepleegd. Foto: Jaume Sellart/EPA

De burgemeester van Cambril Camino Mendoza spreekt de media toe kort na de aanslag. Foto David Gonzalez/EPA

Foto David Gonzalez/EPA

Politie in Cambrils kort na het incident. Foto Jaume Sellart/EPA

Foto David Gonzalez/EPA

26 Fransen gewond bij aanslag Barcelona

Bij de aanslag in Barcelona op donderdag zijn 26 Fransen gewond geraakt. Elf slachtoffers verkeren op het moment in kritieke toestand, schrijft het Franse ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken in een verklaring op vrijdag. Minister Jean-Yves Le Drian brengt later op vrijdag een bezoek aan de Franse gewonden in Barcelona.

Eerder was bekend geworden dat er een Belgische vrouw en drie Duitsers zijn omgekomen bij de aanslag donderdagmiddag. Drie Nederlanders raakten gewond. De slachtoffers komen uit 24 verschillende landen.

Lees de reportage van NRC-correspondent Koen Greven: Een hels kabaal en heel veel bloed op de Rambla

Catalaanse minister: er is een verband met Barcelona

Er is een verband tussen de gedode terroristen in Cambrils en de aanslag in Barcelona. Dat heeft de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Joaquin Forn vrijdagochtend in een interview met lokale radio bekendgemaakt, meldt AP.

Hij maakte niet duidelijk om wat voor manier de incidenten met elkaar te maken hebben, maar de uitvoering van de acties zou "dezelfde route volgen".

De bestuurder van de aanslag in Barcelona is nog voortvluchtig. De politie is bezig met een grootschalige actie om de aanslagpleger op te sporen. Twee verdachten zijn al gearresteerd. De terreurdaad is opgeëist door IS.

Spaanse politie doodt vijf terroristen

Vijf terroristen zijn gedood bij een politieactie in Cambrils, 120 kilometer ten zuiden van Barcelona. Volgens de Spaanse politie is er sprake van een nieuwe terroristische aanslag. De daders hadden bomgordels om en reden met een auto op mensen in.

De politie opende vervolgens het vuur op de daders. Volgens de Spaanse krant El País kwamen hierbij vier aanslagplegers om het leven en wist een vijfde dader te ontkomen. Tijdens zijn vlucht zou hij een vrouw hebben neergestoken. Binnen een paar uur werd hij door een door een politiehelikopter opgespoord en doodgeschoten.

Zes burgers en drie agenten raakten gewond. Twee slachtoffers zijn zwaargewond. Politie raadde inwoners van Cambrils aan om binnen te blijven. Later zijn de explosieven gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Teruglezen: Ten minste dertien doden bij aanslag Barcelona

Eerder donderdagavond kwamen dertien mensen om het leven en raakten zeker honderd mensen gewond toen een bestelbus de Rambla inreed, een boulevard in Barcelona waar veel toeristen komen. Die aanslag is door IS opgeëist.