Brieven

Reactie Coen Teulings

Bankiers niet vertroetelen

Foto iStock

Columnist Coen Teulings neemt het op voor bankiers (The big short: tien jaar na de financiële crisis, 16/8). Daarbij is zijn redenatie vaak opvallend onlogisch, zeker voor een hoogleraar.

In antwoord op de vraag wat we kunnen leren van zijn schets van ‘short gaan’ en hopen op een crisis stelt hij de vraag: „Dat bankiers boeven zijn?” Een vraag die zonder meer ontkennend beantwoord moet worden want veel te algemeen. Iedereen maakt inderdaad fouten en is daarmee nog geen boef. Maar dat is niet het hele verhaal, zelfs geen halve waarheid die Teulings verkondigt.

Het hele verhaal is dat veel bankiers structureel het klantbelang ondergeschikt hebben gemaakt aan hun persoonlijke belang en/of het bankbelang. En erger, ze lijken daar gewoon mee door te gaan. Teulings vind dat blijkbaar prima.

Met dit soort oppervlakkige vergevingsgezindheid draag je echt niet bij aan herstel van vertrouwen. Daarvoor moeten bankiers toch ander gedrag laten zien. Ik wens Teulings iets meer kritisch vermogen. Daar schieten we meer mee op dan vertroetelen.

    • Godfried Westen