Nieuwe aanslag in de kiem gesmoord; politie doodt vijf terroristen

Bij een tweede aanslag kwam een vrouw om het leven. De Spaanse politie heeft vijf terroristen gedood.

La Rambla in Barcelona
La Rambla in Barcelona Foto Robin Utrecht/ANP

Bij een aanslag in de nacht van donderdag op vrijdag in de Spaanse plaats Cambrils, 120 kilometer ten zuiden van Barcelona, is een vrouw om het leven gekomen. Vier anderen raakten gewond. De vijf daders waren in een auto op mensen ingereden.

Twitter avatar 112 112 A woman injured yesterday in #Cambrils attack has died.
14 citizens died yesterday in #Barcelona and #Cambrils terrorist attacks

De politie opende vervolgens het vuur op de daders. Vier aanslagplegers kwamen hierbij om het leven en een vijfde dader wist te ontkomen. Tijdens zijn vlucht zou hij een vrouw hebben neergestoken. Hij werd al snel opgespoord en neergeschoten. Hij overleed later aan zijn verwondingen.

Volg de laatste ontwikkelingen: Nieuwe aanslag mislukt, dader Barcelona voortvluchtig

Volgens de regionale minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn is er “een relatie” met de aanslag in Barcelona. Volgens de politie liggen de gewonden in het ziekenhuis.

Bomgordels waren nep

De daders droegen bomgordels maar deze bleken nep te zijn. De politie heeft dit vastgesteld nadat de Explosieve Opruimingsdienst de gordels gecontroleerd tot ontploffing probeerde te brengen.

Twitter avatar mossos Mossos Finally the belts worn by the 5 individuals in #Cambrils were simulated explosives

Politie raadde inwoners van Cambrils eerder aan om binnen te blijven. “Breng jezelf niet in gevaar”, twitterde de politie. De badplaats Cambrils is populair onder toeristen.

Eerder donderdagavond kwamen dertien mensen om het leven en raakten zeker honderddertig mensen gewond toen een bestelbus de Rambla inreed, een boulevard in Barcelona waar veel toeristen komen. Onder de slachtoffers zijn mensen van 35 verschillende nationaliteiten.

Dee aanslag is door IS opgeëist. De politie heeft vier verdachten opgepakt in verband met de aanslagen en is nog opzoek naar een verdachte.