OM mag vervolging Joris Demmink staken

Het Openbaar Ministerie (OM) had gevraagd of het mocht stoppen met de vervolging.

Joris Demmink komt aan bij de rechtbank voor de Rolodex-zaak, die draait om mogelijk kindermisbruik door hooggeplaatste personen. Foto Remko de Waal/ ANP

De voormalige justitiële topambtenaar Joris Demmink wordt niet vervolgd voor seksueel misbruik van minderjarigen. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vrijdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) had gevraagd of het mocht stoppen met de vervolging. In een verzoek om te stoppen met het onderzoek, liet het OM eind juni weten “dat er geen redelijk vermoeden bestaat dat Demmink zich in de jaren 1995-1997 heeft schuldig gemaakt aan de verkrachtingen waar twee - destijds - minderjarige Turkse jongens aangifte van deden”. Het hof concludeert nu dat er helemaal geen aannemelijk bewijs is dat Demmink in die jaren in Turkije is geweest.

Lees ook: Demmink: nooit seks met minderjarige jongens

Het hof oordeelde in 2014 dat het OM “met voortvarendheid” een strafrechtelijk onderzoek moest doen naar de geruchten over Demmink. NRC-redacteur Marcel Haenen schreef daar eerder over:

“Het hof oordeelde dat uit eerdere onderzoeken ‘voldoende feiten en omstandigheden’ kwamen voor zo’n onderzoek. Na tweeënhalf jaar onderzoek naar de verdenkingen concludeerde het OM vorig jaar juni dat er ‘geen enkel belastend materiaal’ is om Demmink te vervolgen.”

‘Speculaties en veronderstellingen’

Er is onderzoek gedaan in Turkije, maar daar kwam niets uit. Daarnaast is ook in Nederland een feitenonderzoek uitgevoerd, maar dat leverde ook geen strafbare feiten op. Het hof concludeert daarom nu dat “er een zeer uitgebreid en gedegen onderzoek plaatsgevonden heeft, waarbij geen steen op de andere is gelaten”:

“Er is namens klagers aangevoerd dat het onderzoek nieuw bewijs zou hebben opgeleverd. Naar het oordeel van het hof heeft het onderzoek - integendeel - overtuigend aangetoond dat er ten aanzien van de gerezen verdenkingen slechts sprake is van speculaties en veronderstellingen.”

Het OM laat vrijdag in een verklaring weten “tevreden te zijn met de beslissing van het hof om Demmink niet verder te vervolgen”.

    • Maarten Back