Nieuwe generatie moet opstaan

EK Hockey

Vrijdagavond begint voor de Nederlandse vrouwen het EK in Amstelveen. De nationale ploeg kreeg na ‘Rio’ een nieuwe, jonge aanvoerder: Marloes Keetels.

Marloes Keetels, de nieuwe aanvoerder: „Je krijgt geen gebruiksaanwijzing. Ik ben het maar gewoon gaan doen.”
Marloes Keetels, de nieuwe aanvoerder: „Je krijgt geen gebruiksaanwijzing. Ik ben het maar gewoon gaan doen.” Foto Koen Suyk

De leegloop was groot, na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Vrijwel de gehele as van de nationale hockeyploeg – één van de succesvolste uit de geschiedenis – nam afscheid na Rio, met internationale sterren als aanvoerder Maartje Paumen, Naomi van As, Ellen Hoog en keepster Joyce Sombroek. In totaal zetten negen speelsters een punt achter hun carrière, samen goed voor meer dan duizend interlands. Niet met goud, zoals die generatie gewend was, maar met zilver, na die teleurstellende olympische finale tegen Groot-Brittannië.

Een jaar later mogen de opvolgsters in het eigen Wagener Stadion in Amstelveen laten zien hoe sterk de nieuwe generatie is. De vernieuwde en verjongde ploeg van bondscoach Alyson Annan opent het EK deze vrijdagavond tegen Spanje. De hockeywereld kijkt vol belangstelling mee hoe. Annan maakt zich geen zorgen over de leegloop. Volgens haar is het een fenomeen dat zich elke vier jaar voordoet. „Dit gebeurt altijd na Olympische Spelen. Maar ja, het zijn er veel nu”, zegt Annan.

Ook haar aanvoerder is nieuw: aan Marloes Keetels (24) de zware taak om Paumen, oud-ploeggenoot bij veelvoudig landskampioen Den Bosch, te vervangen. Voor Annan was de keuze voor Keetels een logische. „In de vorige groep was Marloes ook al een stille leider”, zegt de bondscoach. „Ze staat altijd in het midden van de groep en weet iedereen te bereiken. Binnen en buiten het veld.” En Keetels is nog jong, ze kan dus nog een lange periode mee.

Ondersteunende aanvoerder

Keetels ziet zichzelf vooral als ondersteunende aanvoerder. „Zo is mijn speelstijl ook”, zegt ze. Door die ondersteunende rol is ze minder zichtbaar op het hockeyveld. Zeker in vergelijking met Paumen, die als strafcornerspecialist honderden keren scoorde. Keetels: „Ik maak niet de acties of de goals. Ik pak de bal af en lanceer iemand die kan aanvallen. Dan val je niet op, hè.”

Zoals het past bij haar karakter wilde Keetels eerst nadenken toen Annan haar na de Spelen van Rio benaderde met de vraag om aanvoerder te worden. „Eerst dacht ik aan redenen waarom ik het niet zou kunnen”, zegt Keetels. „Gaandeweg realiseerde ik me dat er meer redenen zijn waarom ik het wel kan.”

Met haar voorganger Paumen besprak Marly het aanvoerderschap van de nationale ploeg. „Maartje zei vooral dat ik geen aanvoerder moest gaan spelen, en dat ik mezelf moest blijven. Want je wordt aanvoerder omdat je bent wie je bent.”

Wat voor aanvoerder heeft het hockeyteam dan nu? „Marly is iets rustiger, ook in het veld. Paumen had heel veel power”, vertelt Margot van Geffen, teamgenoot bij Den Bosch. Die kracht komt nu vanuit andere speelsters, zegt Van Geffen. „Ze heeft speelsters naast zich die ze kan aankijken als het nodig is.”

Annan wil eigenlijk geen vergelijking maken tussen de twee, want het verschil is overduidelijk. „Geen aanvoerder is hetzelfde. Maartje deed veel met haar stem. Was heel aanwezig en krachtig. Marloes is krachtig op een stille manier.”

Makkelijk vindt Keetels het niet, het aanvoerderschap. „Je krijgt geen gebruiksaanwijzing. Ik ben het maar gewoon gaan doen. En ik zal echt wel eens een fout maken, maar daar leer ik weer van.”

Leidersgroep

Maar in elk geval staat ze er niet alleen voor in de nationale ploeg. Annan wees in het team een leidersgroep aan met daarin de speelsters die nu de meeste ervaring hebben: Van Geffen, Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten en Kelly Jonker. Zo’n groep bestond al, maar die werd niet als zodanig benoemd door Max Caldas, destijds bondscoach van de vrouwen en nu van de Nederlandse mannen.

Aanvankelijk liet Annan dat voor wat het was. „Nu heb ik zelf bewust een leidersgroep samengesteld.” Iedereen in die groep heeft zijn eigen talent, legt Keetels uit. „Margot kan de groep goed activeren, Kelly pikt heel goed de sfeer in de groep op en Carlien en ik zijn iets meer op de structuur en tactiek.”

Annan zegt veel vertrouwen te hebben in haar huidige selectie, ook zonder al die bekende namen die jarenlang de prijzen binnensleepten voor Nederland. Zij ziet dat er ruimte is gekomen voor nieuwe speelsters die zich graag willen bewijzen. Van Geffen hoeft niet echt te wennen aan haar nieuwe rol als lid van de leidersgroep. „Ik blijf gewoon doen wat ik deed. Het grote verschil met deze nieuwe generatie is dat ik met partijtjes in de groep met oudjes zit. Tot Rio mocht ik nog bij de jongeren meedoen.”

Tussen de nieuwe internationals zit geen nieuwe Maartje of Naomi, zegt Keetels. „Dat hoeft ook niet. De meiden op die posities spelen op hun eigen manier. En dat doen ze goed.” Over de doelstelling dit EK bestaat geen twijfels. De hockeysters spelen, zoals altijd, voor goud.

    • Maike van Leeuwen