Nederlandse vrouwen verslaan Spanje in openingsduel EK

De ploeg van bondscoach Alyson Annan won met 3-1. Het duel lag ruim drie kwartier stil vanwege noodweer.

Nederland juicht na de 1-0 van Lidewij Welten. Foto Sander Koning/ANP

De Nederlandse hockeyvrouwen zijn de jacht op de Europese titel in eigen land begonnen met een zege op Spanje. De ploeg van bondscoach Alyson Annan won vrijdag de openingswedstrijd van het EK met 3-1. Het duel in het vernieuwde Wagenerstadion in Amstelveen lag ruim drie kwartier stil vanwege noodweer.

De scheidsrechter besloot de wedstrijd tijdens het vierde kwart te staken toen het begon te onweren. Veel toeschouwers hadden op dat moment de onoverdekte tribunes al verlaten vanwege de heftige regenval. Het stadion werd op last van de politie zelfs grotendeels ontruimd. Toen het noodweer was overgetrokken, mochten de fans de tribunes weer op en konden de laatste twaalf minuten worden uitgespeeld.

Lees ook: Nieuwe generatie moet opstaan

De ploeg van Annan aast op het toernooi voor eigen publiek op eerherstel. Oranje moest twee jaar geleden bij het EK in Engeland in de finale via shoot-outs buigen voor het gastland en dat gebeurde vorig jaar ook bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Na twee gouden olympische medailles moesten de Nederlandse hockeysters genoegen nemen met zilver.

Het betekende tevens het einde van de ‘gouden’ generatie. Ellen Hoog, Naomi van As en Maartje Paumen namen afscheid van Oranje, net als keepster Joyce Sombroek en Willemijn Bos. Eva de Goede, ook lang een vertrouwd gezicht bij Oranje, besloot een jaartje pauze te nemen.

Met Marloes Keetels als aanvoerster en een hoop nieuwe namen in de ploeg presenteerde het ‘vernieuwde’ Oranje zich vrijdag aan het publiek. Een van de overgebleven sterren, Lidewij Welten, eiste tegen Spanje de hoofdrol op. Welten opende in het tweede kwart de score met haar vijftigste treffer in Oranje en leidde met een knappe solo de 2-0 van Frédérique Matla in.

Nadat Spanje in de slotseconde van het derde kwart was teruggekomen tot 2-1, zorgde het duo Welten-Matla ervoor dat de marge al snel weer twee doelpunten werd. Welten deed het voorbereidende werk, Matla maakte het af. Kort daarna ging het onweren en lag de wedstrijd lang stil. Toen het noodweer eindelijk was overgetrokken, kon de wedstrijd worden afgemaakt. Aan de score veranderde niets meer.

(ANP)