Nederland hervat uitleveringen aan België

Uitleveringsverzoeken werden stopgezet wegens onduidelijkheid over de leefomstandigheden van gevangenen.

Foto Piroschka van de Wouw / ANP

Uitleveringsverzoeken van verdachten aan België worden weer uitgevoerd. Begin augustus besloot de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) voorlopig geen verdachten meer uit te leveren, omdat er veel onduidelijkheid heerste over de omstandigheden waaronder gevangenen in België moeten leven.

Zo klaagden cipiers en gedetineerden over ongedierte, hoge werkdruk en te veel gevangenen op één cel. Vorig jaar legden bewakers wekenlang het werk neer uit protest tegen de werkomstandigheden en verdere bezuinigingen. Het leger moest eraan te pas komen om de rust in de gevangenissen te bewaren.

Lees ook: Poepen op een emmer naast de ratten

Rechters oordeelden daarom dat er meer onderzoek moest komen naar de omstandigheden in Belgische cellen. Dat onderzoek heeft ertoe geleid dat vijf verdachten vanuit Nederland weer worden overgeleverd. “Er is volgens de rechtbank niet gebleken dat deze vijf verdachten het gevaar lopen dat hun mensenrechten worden geschonden in een Belgische gevangenis”, aldus de IRK:

“De Belgische autoriteiten hebben gegarandeerd dat de verdachten, als zij worden overgeleverd, worden gedetineerd in een inrichting die voldoet aan de internationale richtlijnen.”

De omstandigheden in Belgische gevangenissen zijn al langer onderwerp van discussie. In juni vorig jaar oordeelde de IRK dat in België veroordeelde verdachten die in Nederland waren, hun straf hier mochten uitzitten.