Met een zelfgebouwd vlot over een Zweedse rivier

Niet de bestemming maar de reis is het doel. Liza Snook (52) en Taco Zwaanswijk (51) voeren met hun dochters Loladina en Alaska op een vlot over een Zweedse rivier.

Foto's uit eigen collectie Liza Snook en Taco Zwaanswijk

Liza: „Ons oog viel op een advertentie: ‘Avontuurlijke tocht met zelfgebouwd vlot door Zweden’. We zochten een sportieve vakantie, want rondhangen op een camping, daar hadden onze dochters geen zin in. Ze houden niet van hitte, dus we wilden ook niet naar een warm land. Dit leek ons wel wat, al hadden we geen idee waaraan we begonnen.”

Taco: „We kregen eerst les in hoe je een traditioneel vlot bouwt. Dat was niet overbodig, want zo’n vlot bestaat uit drie lagen boomstammen van acht meter lang, bij elkaar gehouden met touwen. Die boomstammen moesten we zelf naar de rivier rollen om dan in de rivier het vlot te bouwen. Dat was zwaar werk. Ik had enorme blaren op mijn handen.”

Liza: „Het was handig geweest als we bij de scouting hadden gezeten.”

Taco: „Een week lang zakten we een rivier af, de Klarälven, met de stroom mee. Onderweg kampeerden we, in het wild of op een camping. We hadden twee kisten bij ons: één met proviand en één met kleren en een tentje. Loladina was in 2009 twaalf, Alaska was toen zes en had nog geen zwemdiploma, dus ze moest wel een zwemvest aan.”

Liza: „Bang dat er een kind overboord zou slaan, waren we niet. De route was makkelijk, verdwalen kon nauwelijks. Maar onderweg moesten we wel voortdurend het wiel uitvinden. Wat doe je als je in een draaikolkje terechtkomt en je vlot rondjes blijft draaien? Aanmeren bleek ook niet eenvoudig. De eerste avond ging Taco overboord bij het aanmeren.”

Taco: „Het mooie is dat je op zo’n vlot met alleen maar basale dingen bezig bent. Er gebeurt erg weinig op een dag. We hadden wel romantische verhalen gehoord over elanden die zouden komen drinken bij de rivier, maar die hebben we niet gezien.”

Liza: „Vanaf het water beleef je alles anders. Het was een heel bijzondere manier om de Zweedse natuur te ervaren. Je moet geen haast hebben, want je glijdt in wandeltempo met het water mee. We hadden een mobiel bij ons met een oplader die op zonne-energie werkte. Maar er was vaak geen zon, dus we waren heerlijk offline.”

Taco: „Het was ook zwaar. Het regende veel en soms was het echt koud. Douchen betekende inzepen en in de ijskoude rivier springen. Gelukkig hebben we twee stoere meiden. Ze hebben geen moment gezeurd.”

Guiselaine Capella reisde met de Trans Siberië Express richting Beijing. Ze kreeg een psychose en werd in Mongolië opgenomen

Liza: „Het zijn geen meiden die gaan piepen als ze een dag niet kunnen shoppen. Onderweg kwamen we vier Duitsers tegen die ook op een zelfgebouwd vlot voeren, in camouflagepakken met een piratenvlag. Het deed wel afbreuk aan hun grote avontuur dat wij hetzelfde met twee kleine meisjes deden.”

Taco: „Het was leuk dat we dat als gezin met jonge kinderen konden doen. Zoiets maak je nooit mee. Wie bouwt er nou een vlot?”

Liza: „Ik ben een enorme controlfreak, ik vind het vreselijk als dingen anders gaan dan gepland. Normaal is alles geregeld in mijn leven, maar op zo’n vlot had ik opeens minder controle. Dan had ik me ingesteld op een biertje, een pizza en een warme douche bij de volgende camping, maar dan ging het aanmeren mis en gleden we langzaam maar onomkeerbaar die camping voorbij. Toen heeft mama wel even gevloekt.”

Taco: „De laatste avond stortregende het en waren we er alle vier echt klaar mee.”

Liza: „Als je met een vlot een rivier afzakt, is er gewoon geen avondwinkel. Je moet dingen laten gaan. Dat was lastig voor mij, maar ik heb het ook gewaardeerd. Het was een goede ervaring.”

Taco: „Aan het einde van de vakantie braken we het vlot af en lieten we de boomstammen wegdrijven op de rivier. Het was mooi om je vakantiehuis zo te laten gaan. Het was een avontuur en aan het eind hielden we alleen een stapel touw over. De kinderen vonden het de leukste vakantie ooit. Ze hebben het er nog wel eens over: toch gaaf dat we dat gedaan hebben.”

Sedat Çakır (57) wandelde van Zandvoort naar Istanbul: ‘De één zag me als zwerver, de ander als profeet’

Liza: „Toen we terug in Nederland waren, vond iedereen ons stoer en de foto’s leuk. Maar niemand zei: dat willen wij ook. Ik denk dat sommige mensen stilletjes dachten: waarom ga je niet lekker naar een all-inclusive?”

In deze zomerserie vertellen mensen over een bijzondere reis.