Twee doden, meerdere gewonden bij aanval met mes in Finse stad Turku

Een man is door de politie opgepakt. Er wordt nog naar potentiële mededaders gezocht.

Hulpdiensten zijn ter plaatse in het centrum van Turku.
Hulpdiensten zijn ter plaatse in het centrum van Turku. Foto Bernat Majo/AFP

In de Finse stad Turku zijn vrijdag twee doden gevallen en zeker zes mensen gewond geraakt toen een persoon in het stadscentrum op mensen begon in te steken. Dat heeft de Finse politie laten weten, meldt AP.

De dader werd door de politie in zijn been geschoten en is gearresteerd. Het gaat volgens de politie om een jonge, buitenlandse man. Hij wordt in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen. Over zijn motief of identiteit is nog niets bekend.

Terreuraanslag nog niet bevestigd

De politie kreeg even na 16.00 uur een melding over het incident en was snel ter plaatste. Volgens ooggetuigen lagen enkele mensen op de grond op het centrale Marktplein en even verderop op het Puutori-plein. Op dat plein zouden bovendien schoten zijn gehoord, maar dat is niet bevestigd.

De politie weet nog niet of het gaat om een terroristische aanslag, maar is op zoek naar meer potentiële daders. Het beveiligingsniveau in het hele land, vooral bij het vliegveld van Helsinki en verschillende treinstations, is verhoogd.

Twitter avatar L_S_poliisi L-S poliisi Several persons stabbed in central Turku. Police has shot at suspected perpetrator. One person is apprehendee

Turku ligt in het zuidwesten van Finland, zo’n 150 kilometer ten westen van Helsinki.