Iggy Pop op handen van publiek op jarig Lowlands

Op de eerste dag van het jubilerende Lowlands werd oude rocker Iggy Pop op handen gedragen door het publiek. De vernieuwingen op het terrein geven een ruim gevoel en maken indruk.

Iggy Pop.
Iggy Pop. Foto Andreas Terlaak

Hij is de oudste artiest die dit weekend op Lowlands optreedt. Hij speelde op de eerste editie van het festival, in 1993, en is de grondlegger van alles wat ruig, vuig en liederlijk is in de rockgeschiedenis. Alleen al daarom is rocker Iggy Pop geschikt als semi-headliner van de eerste festivalavond. Maar meer nog is Pop met zijn zeventig jaar de energiekste performer op deze eerste dag. In slechts een spijkerbroek draaiend met het gespierde bovenlichaam, laat hij zien hoe je moet rennen, dansen en zingen tegelijk, ook als het pijn doet, door een geblesseerde heup.

Iggy Pop.
Foto Andreas Terlaak
Iggy Pop.
Foto Andreas Terlaak
De onvermoeibare Iggy Pop was er ook al bij op de allereerste editie van Lowlands.
Foto’s Andreas Terlaak
Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

Nieuwe onderkomens: een hangar en een kathedraal

Dat Lowlands klaar is voor de volgende vijfentwintig jaar, blijkt uit de nieuwe onderkomens. De vernieuwde Alpha en Bravo zijn geen grote concerttenten met scheerlijnen meer, maar stalen constructies in de vorm van respectievelijk een hangar en een kathedraal. De hangar is aantrekkelijk, met uitstekend zicht en een prettig ‘open’ vorm. De Bravo, met gotische bogen in het dak en een zwarte plastic binnenkant, ziet er gesloten uit. Eenmaal binnen vallen de artiesten bijna weg tegen de enorme hoogte en breedte.

De nieuwe open Alphatent.
Foto Andreas Terlaak
De nieuwe Bravotent.
Foto Andreas Terlaak
De nieuwe Alpha en Bravo.
Foto’s Andreas Terlaak

Het opgefriste terrein, met naast nieuwe concertpodia, nieuwe kunstwerken, een groot 24-uursgebied en meer veganistische eetgelegenheden, lijkt ruimer. De grote stroom bezoekers op deze uitverkochte editie (55.000 bezoekers) schuift geduldig langs elkaar of schuilt onder afdakjes tijdens de korte, felle regenbuien. Toen het opklaarde trok Sean Paul een groot publiek in de Alpha. Sean Paul is een ster in Jamaica en straalde hier, ondersteund door twee wervelende danseressen, een vanzelfsprekend soort charisma uit. Ondanks de aanwezigheid van een band klonk het alsof er nauwelijks live gespeeld werd. Dat maakte de volle tent niet uit. De schokkerige ritmes en Pauls ratelende voordracht leidden tot een dansend publiek tot ver buiten de Alpha.

Tijdens het concert van Sean Paul.
Foto Andreas Terlaak
Tijdens het concert van Sean Paul.
Foto Andreas Terlaak
Sean Paul, na de regen.
Foto’s Andreas Terlaak

Verrassingen in de kleine tenten

In de kleinere tenten waren nieuwe verrassingen te ontdekken. Zoals de wulpse r&b in Nijmeegse tongval van zangeres Linde Schöne, die vroeg in de middag al wijsheden uitsprak als: “Liefde is simpel in de nacht.” Zangeres Naaz en haar Rotterdamse band veroverden de tent met een zwoel soort r&b en Naaz’ springerige voordracht.

Abra.
Foto Andreas Terlaak
Mura Masa.
Foto Andreas Terlaak
Abra en Mura Masa.
Foto’s Andreas Terlaak

Ook de Britse Abra bleek aantrekkelijk. Met niet meer dan een ventilator, een vrouwelijke dj en een zwiepende bos wit haar maakte ze handig gebruik van het contrast tussen de zwaar trillende baspartijen en haar eigen spichtige, maar trefzekere zangpartijen.
Niet alle acts hielden vandaag echter de aandacht vast. Dan keek het publiek in de tenten naar elkaar of op de telefoons. Bij sommige acts was dat geen gemis. Mura Masa, de veelbelovende Britse producer en zijn zangeres, stonden in de Bravo op een duister podium, en hoewel nummers als ‘What If I Go?’ en ‘Firefly’ smaakvol tot dansen uitnodigden, bleef de zaal mat.

Nee, dan Iggy Pop en zijn band. Pop dook al in openingsnummer ‘I Wanna Be Your Dog’, in het publiek en liet de uitpuilende Bravo het ‘lalala’ van ‘The Passenger’ zingen. Als dank droeg het publiek hem een volledig nummer op handen rond. Een mooi begin van dit jubileumfeestje.

De India-tent kreeg een nieuwe plek.
Foto: Andreas Terlaak
Even chillen.
Foto Andreas Terlaak
Het gouden uur.
Foto Andreas Terlaak
Foto’s Andreas Terlaak

Correctie (20-08-2017): De tongval van Linde Schöne werd in een eerdere versie van dit artikel Arnhems genoemd, dat had Nijmeegs moeten zijn en is aangepast [Red.].