‘Ik zag mensen door de lucht vliegen’

Ooggetuigen Ooggetuigen vertellen over de ‘totale chaos’ op de plek van de aanslag. „Mensen waren aan het schreeuwen, we zagen veel gewonden.”

Het eerste wat Tom Gueller donderdagmiddag in Barcelona hoort, is geschreeuw, daarna hoort hij iets wat als een ongeluk klinkt. Gueller ziet de menige alle kanten oprennen en een busje op de Rambla op mensen inrijden . „Ik wist meteen dat het een terroristische aanslag was, of in ieder geval zoiets”, zei hij tegen BBC. „Langzamer rijden deed het busje niet. Het ging recht de menigte in.” Hij rende meteen naar zijn huis, op vijftig meter afstand van de aanslag. „Vanuit mijn balkon zag ik wat er in de straat gebeurde.”

Ooggetuige Rebecca zag veel mensen op de grond liggen. „Anderen zag ik rennen en huilen”, zei ze tegen het Spaanse dagblad La Vanguardi. „Terwijl het busje door het midden van de straat reed, sleurde het iedereen met zich mee.”

Toeriste Ellen Vercamm, die met een grotere groep reist, ziet vervolgens de mensen door de lucht vliegen. „We zagen ook drie fietsers door de lucht gaan”, zei ze tegen de Spaanse krant El País.

Harde knallen hoort de Brit Ethan Spibey en hij ziet mensen winkels inschieten. Zelf rent hij met een groep mensen snel een steeg in, vertelt hij aan de Britse zender Sky News. „Waar wij waren, vond een soort kleine stormloop plaats.” Spibey is toen met tientallen mensen gaan schuilen in een nabije kerk. „Ze hebben de deuren op slot gedaan, want ze wisten niet zeker of de dader al was gepakt.”

De Nederlandse Tamara Jurgen was in een kledingwinkel met een vriendin, niet ver verwijderd van de plek waar het incident plaatsvond. Twee uur lang zaten ze binnen vast. „We moesten naar het dak rennen en onze tassen over de muur gooien.” De muur was drie meter hoog. „We waren allemaal bang dat we van die muur moesten afspringen”, zei ze donderdag tegen persbureau AP.

Patrick Tuenter, een 20-jarige rechtenstudent uit Nijmegen, is op de eerste dag van zijn vakantie in Barcelona als de aanslag plaatsvindt. „We kwamen terug van het strand en troffen een totale chaos aan”, zei hij tegen de Britse krant The Guardian. „Mensen schreeuwden, we zagen veel gewonden.”

Albert Tort, een 47-jarige, Spaanse verpleger die op de Rambla woont, zag de aanslag gebeuren. Hij rende meteen naar de slachtoffers om te helpen, maar hij werd tegengehouden door de politie. Toen hij liet zien dat hij een hulpverlener was, mocht hij door. „Wat ik zag was een totale ramp. Ik zag ten minste zes doden en ik probeerde een jongeman weer bij te brengen, maar het was onmogelijk.”