‘Hudson’s Bay krijgt winkels niet op tijd vol’

Over de openingsdata voor de Hudson’s Bay-warenhuizen bestaat veel onduidelijkheid. De verbouwing van de flagshipstore aan het Amsterdamse Rokin heeft flinke vertraging opgelopen.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Over de openingsdata voor de Hudson’s Bay-warenhuizen bestaat veel onduidelijkheid. De flagshipstore aan het Amsterdamse Rokin zou als eerste opengaan. Op 17 augustus, zo zoemde een tijd rond, maar een woordvoerder van Hudson’s Bay ontkende deze week dat die datum door het bedrijf is genoemd. Een aangekondigd persbericht met de juiste openingsdatum bleef vervolgens uit. De winkel zelf is nog verre van klaar. Bouwvakkers lopen in en uit.

Bronnen van partijen die zakendoen met Hudson’s Bay kregen afgelopen week te horen dat de winkels later opengaan dan gepland. Eén bron spreekt over „twee weken” later, een ander over „hier en daar een paar dagen later”. Dit zou te maken hebben met logistieke problemen – Hudson’s Bay zou moeite hebben alle producten tijdig in de winkels te krijgen.

Tegenover Quote verklaarde vastgoedeigenaar Jos van de Mortel, in wiens voormalige V&D-pand in Den Bosch een Hudson’s Bay-warenhuis komt, dat de verbouwing flink achterloopt. „Gisteren kwamen ze erachter dat de brandveiligheidscertificaten er nog niet zijn in ons pand”, zei hij vrijdag. „Zo’n aanvraag duurt doorgaans een poos.”

Lees welke merken Hudson’s Bay verkoopt: Luxer dan V&D, minder chic dan Bijenkorf

Volgens Van de Mortel heeft de vertraging niets te maken met de activistische aandeelhouder van Hudson’s Bay, die wil dat het Canadese bedrijf zich terugtrekt uit Europa en zijn plannen in Nederland staakt. „Men heeft gewoon onderschat wat een operatie het is om tien winkels tegelijk te openen.”

De woordvoerder van Hudson’s Bay heeft intussen een marge ingebouwd: de ‘feestelijke opening’ van de Amsterdamse winkel vindt op 19 september plaats. Vóór die datum moet het filiaal open zijn.

    • Barbara Rijlaarsdam