Halfjaarresultaten

Winst van Boskalis komt helft lager uit, maar baggeraar ziet orderboek groeien

De halvering van de winst bij Boskalis over de eerste zes maanden van 2017 werd donderdag door beleggers afgestraft op de beurs. Het aandeel van het Papendrechtse beursfonds sloot 2,8 procent lager.

Bij een 7 procent lagere omzet (1,09 miljard euro) viel de winst terug van 148 miljoen tot 75 miljoen. Die terugval is volledig het gevolg van de slechte gang van zaken in de offshore-industrie. Door de relatief lage olieprijs komen er nauwelijks nieuwe projecten van de grond. In het eerste halfjaar daalde het resultaat van dit Boskalis-onderdeel dan ook van 107 miljoen tot 36 miljoen.

Op een snel herstel bij offshore hoef je niet rekenen, verklaarde bestuursvoorzitter Peter Berdowski donderdag tijdens een presentatie aan analisten. „In 2017 voorzie ik nul herstel. Voor dit en het komende jaar gaan wij uit van een olieprijs van rond de 50 dollar”. En bij die prijs loont het volgens hem te weinig om miljardenprojecten in gang te zetten. Het lage niveau van dit moment zal volgens Boskalis maatgevend zijn voor de komende jaren.

Met de baggeractiviteiten gaat het veel beter, al vertaalde de hogere omzet (580 miljoen) zich niet in een hoger resultaat: dat bleef met 62 miljoen nagenoeg gelijk.

De omzet in sleep- en bergingsdiensten ging dit jaar duidelijk naar beneden: van 83 miljoen naar 26 miljoen. Gevolgen voor de divisiewinst (van 25 naar 17 miljoen) vielen relatief mee, maar volgens het Berdowski is het waarom van de omzetdaling duidelijk: „Te weinig ellende voor ons.”

Voor de tweede helft van dit jaar verwacht Boskalis wederom een nettowinst van 75 miljoen euro. De jaarwinst komt dan naar verwachting uit op 150 miljoen, waarvan dan nog wel een reorganisatielast van zo’n 15 miljoen euro afgaat.

Voor menig belegger zorgde het orderboek voor het beste nieuws. Dat nam met ruim 10 procent toe tot 3,25 miljard euro, dankzij de groeiende baggeractiviteiten. Keerzijde is wel dat de winstgevendheid van die toekomstige opdrachten lager zal zijn. (NRC)