Grace Mugabe ontloopt vervolging in Zuid-Afrika

De Zimbabwaanse presidentsvrouw Grace Mugabe wordt beschuldigd van mishandeling, maar krijgt diplomatieke immuniteit in Zuid-Afrika.

Grace Mugabe tijdens een partijcongres in Harare in december 2014.
Grace Mugabe tijdens een partijcongres in Harare in december 2014. Foto: Aaron Ufumeli/EPA

Zuid-Afrika heeft de Zimbabwaanse presidentsvrouw Grace Mugabe diplomatieke immuniteit verleend, meldt persbureau Reuters op basis van een bron binnen de veiligheidsdiensten. Daardoor kan ze terugkeren naar Harare en voorkomt ze vervolging vanwege mishandeling van een 20-jarige vrouw.

De bron vertelde ook dat de 52-jarige Mugabe donderdag na overleg met de politie niet in de rechtbank in Johannesburg verscheen uit angst dat ze zou worden aangevallen. De presidentsvrouw zegt dat ze op zakenreis was in Zuid-Afrika en reisde met een regulier paspoort.

Een 20-jarige Zuid-Afrikaanse vrouw beweert door Grace Mugabe te zijn geslagen met een verlengsnoer. Zij was op dat moment op de hotelkamer van twee zoons van Mugabe in Johannesburg.

Lees ook: Grace Mugabe wacht in Zuid-Afrika op diplomatieke immuniteit

De presidentsvrouw presenteerde zich onlangs als mogelijke opvolger van haar echtgenoot, die inmiddels 93 jaar oud is. Robert Mugabe is al sinds 1987 president van Zimbabwe.

Mensenrechtenorganisaties en oppositiepartij Democratic Alliance hadden er bij de Zuid-Afrikaanse regering op aangedrongen haar geen immuniteit te verlenen.