Fraude

Oud-baas Imtech Duitsland moet 11,4 miljoen betalen

Klaus Betz, voormalig topman van Imtech Duitsland, moet de curator van het failliete installatiebedrijf 11,4 miljoen betalen. Dat heeft de rechter in Hamburg donderdag bepaald, zo meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

Betz was de baas van de Duitse divisie van het Nederlandse miljardenbedrijf totdat na forensisch onderzoek in 2013 aan het licht kwam dat de boeken niet klopten. Hij werd daarop vervangen, maar Imtech Duitsland bleek niet meer te redden. In 2015 ging de onderneming met hoofdkantoor in Hamburg failliet en trok in zijn val ook het moederconcern uit Gouda mee.

Oud-topman Betz, die tien jaar de leiding had bij de Duitse tak van Imtech, gebruikte zijn positie om miljoenen aan het bedrijf te onttrekken. Dit geld sluisde hij – naar eigen zeggen uit medelijden en sympathie – door naar zijn voorganger Jörg Gerhard Schiele, die in financiële problemen was gekomen. Schiele werd eerder al veroordeeld tot drie jaar cel.

Ook Betz komt er niet vanaf met een schadevergoeding. Hij werd in februari van dit jaar schuldig bevonden aan verduistering en moest dat bekopen met drie jaar en elf maanden cel. Bovendien werd Betz in vorig jaar veroordeeld in een smeergeldaffaire rond het nieuwe vliegveld Brandenburg in Berlijn. Hij kreeg daarvoor een celstraf van 23 maanden. (NRC)

    • Joris Kooiman