Erdogan roept Turken op tegen Merkel te stemmen

Erdogan ziet Merkel als kwade genius achter de kritiek vanuit de EU op Turkije. Duitsland veroordeelt zijn bemoeienis met de verkiezingen scherp.

Foto Umit Bektas/Reuters

De Turkse president Recep Tayip Erdogan roept de 3 miljoen stemgerechtigde Turken in Duitsland op bij de komende verkiezingen niet op de CDU van bondskanselier Angela Merkel te stemmen. Ook mede-regeringspartij SPD en de Groenen mogen wat Erdogan betreft geen Turkse stemmen krijgen, zei hij na afloop van het vrijdaggebed:

“Ik roep al mijn landgenoten in Duitsland op om niet te stemmen op de CDU, SPD en de Groenen, zij zijn de vijanden van Turkije. Steun de partijen die niet tegen Turkije zijn.”

De relatie tussen Duitsland en Turkije staat ernstig onder druk na de mislukte staatsgreep van vorig jaar. De EU heeft zich meerdere malen kritisch uitgesproken tegen alle arrestaties en ontslagen die daarop volgden. Erdogan ziet Merkel met de grote partijen als de kwade genius:

“Ik roep hen op niet te stemmen op partijen die betrokken zijn bij zo’n agressieve en respectloze houding tegen Turkije en ik nodig hen uit die partijen een lesje te leren bij de stembus.”

Gabriel: Erdogan zet mensen tegen elkaar op

De Duitse minister Sigmar Gabriel van Buitenlandse Zaken veroordeelt de oproep van Erdogan scherp en zegt dat Turken vrij moeten kunnen kiezen op wie ze willen stemmen:

“Dit is een unieke ingreep in de soevereiniteit van ons land. Deze woorden van Erdogan over de Duitse verkiezingen bewijzen dat hij mensen in Duitsland tegen elkaar wil opzetten.”

Volgens Gabriel vinden mensen van welke afkomst dan ook in Duitsland “wat Erdogan in Turkije wil vernietigen: vrijheid, rechtsstaat en democratie.”

Erdogan beschuldigde Duitsland vrijdag ook van het schenden van EU-verdragen. Hij doelt daarmee op eerdere uitlatingen van Merkel over het bevriezen van de onderhandelingen over Turkse toetreding tot de Europese Unie en het visumvrij reizen van Turken naar EU-landen.

Duitsland kiest op 24 september aanstaande een nieuwe Bondsdag. De CDU van Merkel leidt ruim in de peilingen. Op dit moment staan de christen-democraten op 39 procent tegen 23 procent voor de SPD van uitdager Martin Schulz.