‘Een beetje meer humor en zelfspot mag er wel in’

Een blik op de inzendingen van de NRC Fotowedstrijd van augustus, door Peter de Krom

Documentairefotograaf Peter de Krom is kenner bij uitstek van het thema ‘recreatie’. Zie onder meer zijn nog steeds doorlopende serie Stokstaartjes, waarin hij blootlopers in de duinen bij Hoek van Holland vastlegt. Of zijn serie Scootrangers, waarvoor hij een groep scootmobielrijders volgde die samen tochtjes maken. In zijn fotoboek ’t Hok laat hij zien hoe Westlandse jongeren veelal hun weekend doorbrengen.

Basque Leisure. Foto Momo Zarroue

Als De Krom een tussentijdse blik werpt op de inzendingen van de NRC Fotowedstrijd moet hem eerst een grote ergernis van het hart: hij houdt niet van foto’s met titels. En al helemaal niet wanneer die titel ook nog eens letterlijk verwoordt wat er op de foto al te zien is. „Zie je bijvoorbeeld een ondergaande zon, staat eronder: ‘Kijken naar de ondergaande zon.’ Of fietst er iemand over een bospad, staat er: ‘Fietsen in het bos.’ Zo zonde. Het is totaal overbodig en doet afbreuk aan de foto.”

Europese recreatie

Oké, een cliché, maar toch: De Krom wil zich door foto’s laten verrassen. „Ze zijn vaak te braaf, te voorspelbaar. En een beetje meer humor en zelfspot mag er ook wel in.” Zoals bij de foto van Momo Zarroue, Basque Leisure. „Heerlijk. Dit is op en top Europese recreatie. De zonnebril boven op het handdoekje is hilarisch.” En die foto van Jeroen. „Twee Nordic Walkers met een heel klein rugzakje. Niet voor proviand, maar om die enorme iPad mee te kunnen nemen. Geweldig.”

Twee Nordic Walkers. Foto Jeroen

Nog een goed voorbeeld: de scootmobiel die een rubberbootje voorttrekt, van Hylkia. „De onderkant van deze foto is net wat te kort afgesneden. Dat is jammer. En hij is een beetje bewogen. Maar ik vind het belangrijker wát er op de foto gebeurt dan hoe hij is gemaakt. Dit zegt iets over deze tijd: oma kan dankzij haar scootmobiel ineens veel langer meedoen met recreëren. Deze foto, daar heeft de familie het jaren later nog over.”

En, ook heel mooi: Kunst in het water, van Claudia Huynen. „Het is altijd fijn als een foto iets van vervreemding oproept. Je ziet hier eigenlijk iets heel gewoons: een meisje dat in het water duikt of op haar handen staat. Maar precies op het goede moment afgedrukt. Daardoor wordt het een ongewoon soort stilleven.”

Foto Hylkia

Keuzes maken

Wat we volgens Peter de Krom vooral niet moeten doen: selfies en geënsceneerde en overdadig bewerkte foto’s insturen: „Sommige zijn één grote Photoshop-demonstratie. Alles is doorgelicht en dik gemaakt. Absoluut onrealistisch en not done.”

Wat dan wel? „Keuzes maken. Zien te verrassen met juist die ene mooie foto van dat bijzondere moment. Een foto die je niet alleen aan je familie, maar aan de hele wereld wil laten zien. Die mensen het gevoel geeft: wow, daar had ik ook bij willen zijn! Die foto, daar gaat het om.”

Kunst in het water. Foto Claudia Huynen