Buitenkijken: Turks ontbijten bij de Afsluitdijk

Thijs Wolzak fotografeert de hele zomer buiten. Deze week een picknick met menemen op de Afsluitdijk.

Fornuisje „Het viel een beetje tegen,” vertelt ondernemer Mustafa (20). Vóór vandaag was hij nog nooit over de Afsluitdijk gereden. Mustafa hoopte op een blik „over de Noordzee”, maar moest het doen met „een dijk, precies daar, voor het uitzicht”. Toch hebben hij en optometrie-student Sule (21) er „iets leuks van gemaakt”. Ze namen een fornuisje en een pannetje mee. Olie, tomaten, eieren en pepertjes voor de menemen, „een traditioneel Turks ontbijtgerecht”. Ze eten het om de twee dagen. Na de picknick zijn ze doorgereden naar Giethoorn, „het Nederlandse Venetië, zo noemen ze dat”. Volgens Sule is Mustafa de beste kok van hen twee, „al ziet het er vooral lekker uit”. Zijn nasi is de beste.

Opa Sinds een paar maanden zijn Mustufa en Sule verloofd. Ze hebben het traditioneel aangepakt. „Via de app. Grapje.” Met zijn ouders, grootouders en tantes ging Mustafa naar het huis van Sule. Daar vroeg zijn opa – „de oudste, zo gaat dat” – de opa van Sule om haar hand. Opa zei ja. „Een maand later hebben we het gevierd met een verlovingsfeest.”

Jong In september gaan ze trouwen. „Als het goed weer is doen we dat buiten. Dat is dan weer niet zo traditioneel, de meesten trouwen in een zaaltje.” De dag ervoor geeft Sule een feest, de dag erna gaan ze op huwelijksreis, naar Istanbul of Marrakech. Vinden ze zichzelf niet wat jong om al te trouwen? „Jong wel, uniek niet. Ik heb een vriend die op zijn negentiende is getrouwd”, zegt Mustafa. „En mijn neef op zijn achttiende.”