Ajacied Sánchez voor recordbedrag naar Tottenham

De transfersom kan oplopen tot 42 miljoen euro en dat is het hoogste bedrag ooit voor een speler uit de eredivisie.

Davinson Sanchez van Ajax (R) in duel met Antonio Valencia van Manchester United tijdens finale van de Europa League. Foto: Olaf Kraak/ANP

Ajax en Tottenham Hotspur hebben overeenstemming bereikt over de overgang van de Colombiaanse verdediger Davinson Sánchez naar Londen. Met de transfer is een bedrag van 40 miljoen euro gemoeid en dat kan nog oplopen tot 42 miljoen, meldt Ajax op haar website.

Nog nooit eerder werd zoveel betaald voor een speler uit de eredivisie. Tot nu toe was het bedrag van 35 miljoen euro dat Manchester United in 2015 voor Memphis Depay op tafel legde het hoogste ooit. Ajax nam Sánchez vorig jaar voor vijf miljoen euro over van de Colombiaanse club Atlético Nacional.

De Amsterdammers weigerden vorige week nog een bod van 40 miljoen op de Colombiaan, die daardoor niet gemotiveerd was om mee te spelen in de verloren seizoensopening tegen Heracles en de eveneens verloren Europa League-wedstrijd tegen Rosenborg.

Concurrentie in Londen

Bij Tottenham krijgt Sánchez in de verdediging te maken met concurrentie van oud-Ajacieden Toby Alderweireld en Jan Vertonghen. Verder treft hij in Londen de Nederlanders Michel Vorm en Vincent Janssen.

“Ik wil de trainer, het management, de spelers en supporters van Ajax erg bedanken”, zegt Sánchez op de website van zijn nieuwe club:

“Dit is voor mij een mooie stap om mezelf verder te ontwikkelen. Ik ben erg blij dat ik ga tekenen bij zo’n grote club als Tottenham Hotspur. Ik kijk ernaar uit om met trainer Mauricio Pochettino en mijn nieuwe teamgenoten te mogen werken.”

De Colombiaan speelde in totaal 29 eredivisiewedstrijden voor Ajax en scoorde daarin vijf keer. Hij kwam acht keer uit in internationaal verband voor de Amsterdammers. Hij stond nog tot en met 30 juni 2021 onder contract bij Ajax.

Overmars: Wij laten niemand meer gaan

Directeur spelersbeleid Marc Overmars laat op de website van Ajax weten dat Sánchez voorlopig de laatste speler is die vertrekt uit de Arena:

“Eigenlijk wilden wij hem helemaal niet laten gaan [...] Toen we op dit enorme bedrag uitkwamen en duidelijk was dat Davinson zou vertrekken, heb ik met mijn collega’s binnen de clubleiding overlegd over de komende weken. Wij hebben gezamenlijk besloten dat voor ons de transferperiode, wat betreft uitgaande transfers, nu gesloten is. Wij laten niemand meer gaan.”

Eerder deze zomer vertrokken Davy Klaassen (Everton), Jaïro Riedewald (Crystal Palace) en Kenny Tete (Olympique Lyon) al bij Ajax.

    • Arjan Meesterburrie