Aantal moorden blijft dalen

Volgens nieuwe CBS-cijfers werden er vorig jaar in Nederland 110 mensen omgebracht, vooral mannen.

4 maart 2016: het lichaam van Koen Everink wordt weggevoerd. De zakenman werd vermoord in Bilthoven.
4 maart 2016: het lichaam van Koen Everink wordt weggevoerd. De zakenman werd vermoord in Bilthoven. Foto Jeroen Jumelet/ANP

In 2016 zijn in Nederland 110 mensen van het leven beroofd, 10 minder dan een jaar eerder. Daarmee zet de dalende trend door, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de mensen die afgelopen jaar omkwamen door moord of doodslag, waren er 76 man en 34 vrouw. Sinds het begin van deze eeuw is het aantal geregistreerde slachtoffers gehalveerd, zowel bij mannen als vrouwen. In 2015 kwamen er 120 mensen om door moord of doodslag en dat was het laagste aantal in twintig jaar.

Tussen 2012 en 2016 werden 459 mannen om het leven gebracht, van wie 109 slachtoffer waren van moord of doodslag in het criminele milieu. In vrijwel al die gevallen ging het om een afrekening. Vrouwen waren volgens het CBS zelden slachtoffer van moord of doodslag in het criminele milieu.

Lees ook: 600 ordners over moord en doodslag in de onderwereld

Vier op de tien mannelijke slachtoffers van moord en doodslag werden tussen 2012 en 2016 gedood met een vuurwapen. Meer dan een kwart werd omgebracht met snij- en steekwapens. Van de vrouwelijke slachtoffers werd ruim 38 procent omgebracht met een snij- of steekwapen en meer dan 20 procent gewurgd of vermoord door verstikking.

Amsterdam

In Amsterdam werden tussen 2012 en 2016 de meeste mensen omgebracht (jaarlijks gemiddeld 20), gevolgd door Rotterdam (jaarlijks gemiddeld 12), Den Haag, Eindhoven en Groningen.

De belangrijkste bronnen voor de CBS-cijfers over moord en doodslag zijn zogenoemde doodsoorzaakformulieren (die worden ingevuld door een arts of lijkschouwer) en rechtbankdossiers.