Wat we nu weten over de aanslagen in Barcelona en Cambrils

Een busje reed donderdag in op een mensenmassa op de Ramblas in Barcelona. Daarbij vielen ten minste dertien doden en honderdvijftig gewonden.

Foto Oriol Duran/AP

Er is donderdag in Barcelona een terroristische aanslag gepleegd. Een busje reed in op een mensenmassa op de drukbezochte voetgangerspromenade Rambla. Hierbij kwamen zeker dertien mensen om het leven en raakten honderddertig mensen gewond. De politie heeft vier verdachten gearresteerd en zegt nog te zoeken naar “een terrorist”.

Enkele uren na de aanslag in Barcelona, in de nacht van donderdag op vrijdag, reden vijf terroristen in het stadje Cambrils, 120 kilometer ten zuiden van Barcelona, met een auto op mensen in. Hierbij kwam een vrouw om het leven en raakten vier anderen gewond, onder wie politieagenten. De aanslagplegers werden door de politie gedood. Volgens de regionale minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn is er “een relatie” met de aanslag in Barcelona.

De daders droegen volgens de politie bomgordels maar deze bleken nep te zijn. De politie heeft dit vastgesteld nadat de Explosieve Opruimingsdienst de gordels gecontroleerd tot ontploffing probeerde te brengen.

Voorbereiding Alcanar

De politie vermoedt dat een ontploffing in een huis in de Spaanse plaats Alcanar in de nacht van woensdag op donderdag ook te maken heeft met de aanslagen. Volgens de politie lijkt het erop dat mensen in het huis een explosief aan het maken waren. Bij de ontploffing kwam iemand om het leven en raakte een ander gewond.

Volgens de regionale minister Forn denkt de politie dat meerdere mensen betrokken zijn bij de aanslagen. “We hebben het niet over een een groepje van twee mensen, maar eerder over meer”, aldus persbureau AP.

Dit is wat we tot nu toe weten over de aanslag in Barcelona:

 • Een wit busje rijdt rond 17.10 uur de Rambla op. Daar bevinden zich op dat moment veel toeristen. De bus slingert honderden meters over de promenade heen en komt vervolgens tot stilstand. Daarbij vliegen tientallen mensen over het trottoir en de straten. Aanwezigen verstoppen zich en zoeken dekking in de talloze winkels langs de Rambla.
 • Beeld: NRC Studio

 • Op dat moment springt er in ieder geval één man uit het voertuig en gaat er te voet vandoor. De bestuurder is nog altijd niet gearresteerd. Wel heeft de politie bevestigd dat er tot nu toe vier personen zijn opgepakt. Eén van hen had de Marokkaanse nationaliteit, een ander is afkomstig uit Melilla, een Spaanse enclave in Noord-Afrika. Zij werden aangehouden in twee verschillende plaatsen in Catalonië: Ripoll en Alcanar. In dat laatste dorp deed zich in de nacht van woensdag op donderdag in een huis ook een explosie voor. Dat incident wordt door de politie gelinkt aan de aanslag. Hierbij kwam een iemand om het leven en raakte een ander gewond.
 • De Catalaanse autoriteiten hebben de dood van ten minste dertien mensen bevestigd. Er zijn ook zeker honderddertig gewonden gevallen, waarvan er in ieder geval vijftien ernstig aan toe zijn. Onder de slachtoffers zijn mensen van 34 verschillende nationaliteiten.
 • Bij de aanslag zijn volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken drie Nederlanders gewond geraakt. Zij verkeren buiten levensgevaar. Verder is er over de aard van hun verwondingen niets bekendgemaakt.
 • De politie ontkent dat mogelijke dader(s) zich, in tegenstelling tot eerdere berichten, hebben verschanst in een bar in de buurt van de Rambla.
 • Hoewel het motief van de dader(s) nog onduidelijk is, spreekt de Spaanse premier Rajoy van een terroristische aanslag.
 • Metro- en treinstations in de buurt van de Rambla zijn momenteel afgesloten. De politie verzoekt mensen weg te blijven en geen opnames te delen van de jacht wordt gemaakt op de dader(s).
 • IS heeft via hun nieuwskanaal Amaq met behulp van de berichtendienst Telegram de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Of de aanslag ook door IS is beraamd, is nog onduidelijk. De daders kunnen ook ‘in naam van IS’ handelen. Bovendien heeft de terreurgroepering in het verleden wel vaker een aanslag valselijk opgeëist.
 • De politie heeft nog een tweede busje gevonden dat te linken zou zijn aan de gebeurtenissen in Barcelona. Dat voertuig werd aangetroffen in Vic, zo’n 80 kilometer van de Spaanse stad.
 • Een man die met een ander busje door een politiecontrole heen reed, is daarbij neergeschoten. Hij is aan zijn verwondingen overleden. Deze gebeurtenis zou niets te maken hebben gehad met de aanslag.
 • Dit is wat we tot nu toe weten over de aanslag in Cambrils:

  Foto Lluis Gene/AFP

 • In de nacht van donderdag op vrijdag rijdt in Spaanse plaats Cambrils een auto met vijf terroristen in op mensen. Hierbij komt een vrouw om het leven, vier anderen raakten gewond. De politie neemt de daders onder vuur. Vier van de terroristen worden gedood.
 • Lees ook: Nieuwe aanslag in de kiem gesmoord; politie doodt vijf terroristen
 • Een vijfde dader wist te ontkomen. Hij wordt al snel door de politie opgespoord en neergeschoten. Hij overlijdt later aan zijn verwondingen.
 • De politie meldt vrijdagochtend via Twitter dat de bomgordels die de terroristen in Cambrils droegen, nep zijn. Dit hebben ze vastgesteld nadat ze probeerden de gordels gecontroleerd tot ontploffing te brengen.