Verlof voor levenslang veroordeelde moordenaar

De levenslang gestrafte Loi Wah C. vroeg om onbegeleid verlof, zodat zijn gratieverzoek kan worden beoordeeld.

Een man kijkt uit het raam van een cel in een gevangenis. In Nederland betekent een levenslange gevangenisstraf ook daadwerkelijk levenslang. Foto Alexander Schippers/ANP

De tot levenslang veroordeelde moordenaar Loi Wah C. moet binnen een maand met onbegeleid verlof kunnen. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) besliste donderdag dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff C. het verlof moet gunnen.

C. zit sinds 1989 vast vanwege de roofmoord die hij twee jaar eerder pleegde op een Chinees gezin, met twee jonge kinderen, in Rotterdam. Hij zit al bijna dertig jaar vast en vroeg meerdere malen om gratie. Vijf verzoeken werden afgewezen. Wel mocht C. volgens zijn advocaat al zeven keer met begeleid verlof. Om een lopend gratieverzoek te kunnen laten beoordelen, is het nu belangrijk dat de man ook onbegeleid de gevangenis uit mag.

Het verzoek daartoe werd al in 2015 ingediend. Staatssecretaris Dijkhoff verlengde daarna meermaals de termijn waarbinnen hij over dat verzoek zou beslissen. In april bepaalde de voorzieningenrechter in Den Haag dat de staat C. meer duidelijkheid moest verschaffen over de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om onbegeleid verlof of gratie te krijgen.

Lees ook: In Nederland betekent levenslang echt levenslang. Is dat humaan?

Bij de uitspraak van donderdag liet het RSJ weten dat Dijkhoff in strijd handelde met die eerdere bepaling, door met zijn beslissing over het verlof te wachten. Het stelt u de termijn van een maand, waarbinnen het verlof moet worden verleend.

Lees ook: In Nederland betekent levenslang echt levenslang.

De zaak van C. valt middenin de discussie over levenslange gevangenisstraffen in Nederland. Hier geldt levenslang als levenslang, zelden wordt gratie verleend. Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) is dat niet humaan. Gevangenen moeten hoop houden op vrijlating.

Sinds mei van dit jaar buigt het Adviescollege levenslanggestraften zich over de kwestie. C. is een van de ongeveer veertig mensen die in Nederland een levenslange straf uitzitten.

    • Lisa Dupuy