In beeld

Spaanse zomers worden steeds droger

Terwijl het in Nederland relatief koud en nat is deze zomer, kampt het zuiden van Europa, en met name Spanje, met extreme droogte. Al is het langzamerhand de vraag of de droogte nog wel extreem genoemd kan worden.
Volgens het Droogte Observatorium van de Europese Commissie is in het zuiden van Europa de droogte de afgelopen dertig jaar flink toegenomen, vooral in het voorjaar en de zomer.
Jorge Guerrero /AFP
Waterreservoirs zoals de stuwmeren bij Ardales in de provincie Málaga, in het uiterste zuiden van het land, dreigen droog te vallen. Herinneringen aan het leven dat zich daar in het verleden worden ineens weer zichtbaar. Een oude begraafplaats, of een brug komen ineens onder het wateroppervlak vandaan.
Jorge Guerrero /AFP
De situatie lijkt dit jaar ernstiger dan in voorgaande jaren.
Jorge Guerrero /AFP
Aanhoudende temperaturen van rond en soms ook boven de veertig graden Celsius herinneren aan 2003, toen grote delen van Europa werden geteisterd door een van de ernstigste hittegolven sinds mensenheugenis.
Jorge Guerrero /AFP
Heino Kalis / Reuters
De Taag, de langste rivier van het Iberisch schiereiland, die zich uitstrekt van Aragón in het noorden tot Lissabon in het zuiden, is bijna helemaal drooggevallen.
Heino Kalis / Reuters
Daarmee gaat het probleem verder dan alleen een verandering van het klimaat. De droogte wordt verergerd door het vaak slechte watermanagement van de Spaanse overheid.
Jon Nazca / Reuters
Zo wordt een groot deel van het water uit de Taag via dammen en kanalen gebruikt voor de landbouw.
Jon Nazca / Reuters
Als het om waterverbruik gaat leeft Spanje daardoor ver boven zijn stand. Zo wordt in de provincies Murcia en Almería 85 procent van het water gebruikt voor irrigatie.
Jon Nazca / Reuters
In Spanje dreigt een deel van de graanoogst verloren te gaan, in sommige gebieden meer dan 60 procent. Ook de olijf- en amandelboeren zijn zwaar getroffen.
Jon Nazca / Reuters
Volgens milieujurist María Soledad Gallego moet Spanje de realiteit onder ogen zien. „In het zuidoosten wordt de landbouw nu gesubsidieerd in de vorm van het verplaatsen van water” uit andere gebieden, zegt ze in de Britse krant The Guardian.
Cesar Manso / AFP