De Saoedische boycot geldt niet voor pelgrims uit Qatar

Saoedi-Arabië zet deur op kier voor pelgrims uit Qatar. Is dit het begin van betere betrekkingen?

De Saoedische kroonprins Mohammed bin-Salman en de aan de emir van Qatar geparenteerde sjeik Abdullah bin Jassim al-Thani in de Saoedische havenplaats Jeddah.
De Saoedische kroonprins Mohammed bin-Salman en de aan de emir van Qatar geparenteerde sjeik Abdullah bin Jassim al-Thani in de Saoedische havenplaats Jeddah. Foto Saudi Press Agency/AP

Saoedi-Arabië mag zijn grens met Qatar de afgelopen maanden potdicht hebben gehouden, voor pelgrims uit het emiraat die op hadj naar Mekka willen maakt de Saoedische koning Salman graag een uitzondering.

Dit hebben de Saoediërs donderdag bekendgemaakt na een goed gesprek de avond tevoren tussen de Saoedische kroonprins Mohammed bin-Salman en de aan de emir van Qatar geparenteerde sjeik Abdullah bin Jassim al-Thani in de Saoedische havenplaats Jeddah.

Hoewel sjeik Abdullah geen deel uitmaakt van de Qatarese regering, was het de eerste ontmoeting op dit niveau tussen beide landen sinds Saoedi-Arabië samen met de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en enkele andere landen Qatar begin juni isoleerde. Volgens de Saoediërs zou Qatar terrorisme steunen en te nauwe banden met Iran onderhouden.

De bezoekende sjeik Abdullah had zijn gastheer herinnerd aan de „broederlijke betrekkingen verankerd in de geschiedenis”, die beide landen er altijd op na hielden. Ook prins Mohammed, die wordt gezien als de architect van het harde beleid tegen Qatar, getuigde van de diepe verbondenheid van beide landen en hun bevolking.

Qatarezen die op hadj willen kunnen de komende weken over land naar Saoedi-Arabië of per vliegtuig, zij het niet van hun eigen Qatar Airways. De Saoedische koning zal op zijn kosten toestellen naar Qatar sturen om pelgrims op te pikken.

Of het storm loopt is de vraag. Sommige Qatarezen toonden zich beducht na alle spanningen van de afgelopen maanden in Saoedi-Arabië voor agressie jegens hen. Onduidelijk is of het om een eenmalig Saoedisch gebaar van goede wil gaat of om het begin van een dooi in de relatie met Qatar.

Pikant in dit verband is dat ook Iran, aartsrivaal van Saoedi-Arabië, dit jaar een contingent van 86.000 pelgrims naar Mekka zendt. Dit is voor het eerst sinds het bloedbad van 2015, toen 465 Iraanse pelgrims omkwamen als gevolg van paniek in een grote menigte.

    • Floris van Straaten