Oud-presidenten Bush spreken zich uit tegen Trump

Charlottesville De groep critici van de president groeit met de dag. Nu spreken ook zijn Republikeinse voorgangers zich tegen hem uit.

George H.W. Bush en zijn zoon George W. Bush hebben naar aanleiding van de gebeurtenissen in Charlottesville afgelopen weekend in een gezamenlijke verklaring „raciale onverdraagzaamheid, antisemitisme en haat” veroordeeld. De twee voormalige presidenten namens de Republikeinen verwijzen in de korte en ongebruikelijke verklaring niet expliciet naar president Donald Trump, maar voegen zich met hun duidelijke veroordeling bij de critici van hun opvolger.

Die groep groeit sinds Trump weigert de gewelddadige demonstraties van extreem-rechtse groeperingen met harde bewoordingen te veroordelen. Volgens hem kwam het geweld „van beide kanten”. Trump leek maandag alsnog bakzeil te halen en noemde het extreem-rechtse geweld expliciet, maar dinsdag herhaalde hij tijdens een chaotische persconferentie dat de rellen aan beide partijen te wijten waren.

De twee presidenten uit de familie Bush zijn niet de eerste voorgangers van Trump die zich met de rellen in Charlottesville bemoeien. Ook oud-president Barack Obama liet zich er op Twitter over uit. De eerste van zijn serie tweets waarin hij Nelson Mandela aanhaalt – „Niemand wordt geboren met haat voor een ander persoon vanwege zijn huidskleur of achtergrond of religie…” – was dinsdagavond bijna 3,7 miljoen keer geliket, een record in de geschiedenis van Twitter.

Trumps lauwe reactie op de rellen van dit weekend zorgde er eveneens voor dat zes topbestuurders uit zijn adviesraden voor banengroei en de economische agenda opstapten. Daaropvolgend besloot de president dinsdag beide adviesraden op te heffen, zo liet hij weten op Twitter. Naar eigen zeggen besloot hij daartoe om de betrokken zakenmannen niet extra onder druk te zetten.

In zijn eigen partij kan Trump ook niet rekenen op een troostende schouder. Republikeinse prominenten als Senaatsfractievoorzitter Mitch McConnell en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan lieten in klip-en-klare taal weten dat extremistische en racistische groeperingen zoals de KKK en neonazi’s niet thuishoren in de VS.

Slachtoffer herdacht

In Charlottesville werd dinsdag de herdenkingsdienst gehouden voor Heather Heyer, de 32-jarige vrouw die er zaterdag werd doodgereden toen ze demonstreerde tegen de aanwezigheid van extreem-rechtse groeperingen. Haar ouders zeiden zich te zullen inzetten haar gedachtengoed te verspreiden. „Ze probeerden mijn kind te vermoorden door haar het zwijgen op te leggen. Maar raad eens? Jullie hebben haar alleen maar groter gemaakt”, zei haar moeder Susan Bro tijdens de dienst, waar onder anderen de gouverneur van Virginia, Terry McAuliffe, senator Tim Kaine en burgemeester Mike Signer bij aanwezig waren.

Economische adviesraden E1