‘Nog geen begin van een akkoord’ tussen sociale partners over arbeidsmarkt

Onderhandelingen Vakbonden en werkgevers schoven aan bij onderhandelingen over de formatie. Een akkoord is niet in zicht.

Hans de Boer en Han Busker
Hans de Boer en Han Busker Foto Bart Maat/ANP

Werkgevers en werknemers hebben nog geen akkoord bereikt over belangrijke onderwerpen als de arbeidsmarkt of het pensioenstelsel. „Wij hebben nog niet het begin van een akkoord”, zei Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

De Boer sprak nadat hij en voorzitter Han Busker van vakbond FNV waren aangeschoven bij de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Toch hoopt De Boer dat er op niet al te lange termijn een akkoord zal liggen. „Het zijn trage processen. Ik zou heel graag zien dat er binnen enkele weken helderheid is.” Hij wil het liefst dat de sociale partners klaar zijn voordat er een nieuw kabinet is.

FNV-voorzitter Busker zei dat ze met VNO-NCW in gesprek zijn, „maar het zijn zware onderwerpen, daar zijn wij nog niet uit met elkaar”.

Het liefst wil Busker de „doorgeslagen flexibilisering” op de arbeidsmarkt aanpakken en zorgen dat mensen meer zekerheid krijgen. Busker: „Koopkracht, echte banen, vaste banen.”

De Telegraaf meldde woensdag dat de sociale partners al een blauwdruk klaar hebben voor afspraken over het verkorten van de loondoorbetaling bij ziekte. Kleine ondernemers zouden binnenkort niet meer twee maar één jaar langdurig zieke werknemers hoeven doorbetalen. Maar betrokkenen ontkennen tegenover NRC dat er al een afspraak ligt.

VVD-leider Mark Rutte noemde het „gebruikelijk dat de mannen van de polder zuinig kijken”. Alexander Pechtold van D66 vindt het „heel belangrijk” als werkgevers en werknemers op het gebied van de arbeidsmarkt en pensioenen met „gezamenlijke ideeën” komen. (NRC)