Opinie

NRC-app combineert print met site

Het overzicht van de kranten-replica gecombineerd met de snelheid en de diepte en de rijkdom van onze site. Dat vind je vanaf nu in onze app.

Foto NRC

De frustratie van een krantenmaker? Dat, een uurtje nadat de krant naar de drukker is gezonden, Dafne Schippers dat record loopt, Mark Rutte zijn kabinet aankondigt of bekend wordt gemaakt naar wie de Nobelprijs literatuur dit keer gaat. Dat nieuws plaatsen we natuurlijk meteen op de site. Maar wie de ‘replica’ van nrc.next of NRC Handelsblad op zijn mobieltje had gedownload, kreeg tot voor kort dat laatste nieuws niet meer te zien. De ‘replica’ was namelijk een perfecte kopie van de gedrukte krant. ‘Kreeg’ en ‘was’. Want eerder deze maand lanceerden we (vooralsnog voor iOS; later volgt Android) een nieuwe versie van onze NRC-apps. Die combineert voortaan het overzicht van de kranten-replica met de snelheid en de diepte en de rijkdom van onze site.

Drie voorbeelden.

Wie woensdag NRC las via de app van NRC Handelsblad, las op pagina twee dit stuk over mogelijke Wilhelmuslessen.

Klikte je op het verhaal, dan kwam je vanzelfsprekend in het stuk terecht, maar je vond er ook een linkje naar ons blog over de formatie, waar we ook andere onderwerpen bespreken die op de formatietafel liggen:

De recensie van de film ‘Elvis and Nixon’ zag er woensdag in de replica zo uit:

Wie op het stukje klikte, kwam in het artikel op de site terecht waar je meteen ook de trailer van de film kan bekijken.

Het stuk over het faillissement van Air Berlin in de krant zag er zo uit:

Het ‘verrijkte’ stuk op de site toonde onder meer een extra interactieve grafiek met winst- en verliescijfers van de maatschappij tussen 2012 en 2016.

Wie offline is kan vanzelfsprekend de krant in tekstversie lezen.

De nieuwe app is meer dan zomaar een gimmick. Het zegt ook veel over de manier waarop we journalistiek bedrijven. De krant en de site groeien steeds meer naar elkaar toe. De hele redactie werkt gewoon voor de site. Op basis van de stukken van de site wordt de krant samengesteld. Die krant blijft, door de structuur en hiërarchie een uitstekend instrument om het nieuws (digitaal en op papier) overzichtelijk te brengen. De site blijft een uitstekend instrument om snel op het nieuws in te spelen en vooral om onze berichtgeving te verrijken met linkjes, videofragmenten en infographics.

De nieuwe versie van de app van nrc.next en NRC Handelsblad laten toe beide te combineren. Daar zijn we onze technische collega’s bijzonder dankbaar voor.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.