Malala toegelaten tot universiteit Oxford

Ze gaat politicologie, filosofie en economie studeren. Yousafzai is bekend om haar strijd voor vrouwenonderwijs.

Malala Yousafzai wordt gefeliciteerd met het behalen van haar middelbare schooldiploma.
Malala Yousafzai wordt gefeliciteerd met het behalen van haar middelbare schooldiploma. Foto Darren Staples/Reuters

De Pakistaanse Malala Yousafzai mag studeren aan Oxford. Ze zal politicologie, filosofie en economie gaan studeren, meldt ze in een tweet. Het was al duidelijk dat ze naar Oxford zou kunnen, mits haar afstudeerresultaten goed genoeg waren. Dit bleek het geval: na haar laatste cijfers van de middelbare school (A-level results) maakte ze bekend aan de topuniversiteit te gaan studeren.

Twitter avatar Malala Malala So excited to go to Oxford!! Well done to all A-level students - the hardest year. Best wishes for life ahead! https://t.co/miIwK6fNSf

Yousafzai kwam naar Groot-Brittannië om te revalideren, nadat ze in 2012 door een Talibaanstrijder in haar hoofd was geschoten. Sindsdien gaat ze daar ook naar school. Ze zat op de Edgbaston High School for Girls in Birmingham.

Van jongs af aan voert Yousafzai actie voor het recht van vrouwen om onderwijs te krijgen. Dat was de reden dat ze kwaad bloed zette bij de Talibaan. De radicaal-islamitische beweging is fel tegen vrouwen die naar school gaan. In de regio in Noordwest-Pakistan waar Yousafzai opgroeide, verzette de Talibaan zich tegen vrouwenonderwijs.

De inmiddels 20-jarige Yousafzai gaf na winst van haar Nobelprijs aan dat ze ooit premier van Pakistan wil worden. Daarmee zou ze in de voetsporen treden van Benazir Bhutto. Zij was tweemaal premier totdat ze in 2007 werd vermoord. Ook Bhutto studeerde politicologie, filosofie en economie aan Oxford, net als de Britse voormalig premier David Cameron.