Lagere halfjaaromzet Boskalis, maar meer opdrachten

De omstandigheden in de offshoremarkt blijven moeilijk, zegt de baggeraar. Het aantal toekomstige orders steeg wel 11 procent.

Boskalis legt bij de Marker Wadden een archipel van eilanden aan. Foto Bram van der Biezen - ANP

Boskalis zag de omzet in de eerste helft van dit jaar opnieuw onder druk staan. De omstandigheden in de offshoremarkt blijven lastig, zo maakte de baggeraar en offshoredienstverlener donderdag bekend.

Het bedrijf behaalde de eerste zes maanden een omzet van 1,1 miljard euro, 7 procent minder dan een jaar eerder. De nettowinst halveerde bijna tot 75 miljoen euro. Boskalis heeft wel meer opdrachten binnengehaald. Het orderboek was aan het eind van de eerste jaarhelft goed voor 3,25 miljard euro aan toekomstige omzet. Dat is 11 procent meer dan eind vorig jaar. Volgens de baggeraar wijst dat erop dat de vooruitzichten “gematigd positief” zijn.

Boskalis heeft de omvang van zijn vloot de afgelopen tijd aangepast aan de verslechterde marktomstandigheden in de offshore, omdat daar op korte termijn geen verbetering wordt voorzien. Afgezien van de reorganisatielasten die daarmee gepaard gaan, verwacht het bedrijf in de tweede jaarhelft onder de streep ongeveer net zoveel over te houden als in het afgelopen halfjaar.

    • Anouk Eigenraam