Jihadist die erfgoed Timboektoe sloopte moet schade vergoeden

De man kan de 2,7 miljoen euro niet betalen, waardoor het slachtofferfonds van het Strafhof het op zich zal nemen.

Een mausoleum in Timboektoe dat vernield werd door jihadisten.
Een mausoleum in Timboektoe dat vernield werd door jihadisten. Foto Sébastien Rieussec/AFP

Een Malinese jihadist die meedeed aan het slopen van een deel van het cultureel erfgoed van Timboektoe, moet 2,7 miljoen euro betalen om de schade te vergoeden. Dat heeft het Internationaal Strafhof (ICC) besloten.

Het Strafhof acht hem schuldig aan het vernietigen van negen mausolea en een moskeedeur in 2012. Daarmee heeft hij economische en morele schade veroorzaakt bij de inwoners van Timboektoe, oordeelt het Hof. De gebouwen stonden op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Door de jihadisten werden de mausolea beschouwd als afgoderij.

Ahmad Al Faqi Al Mahdi werd vorig jaar september al veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. Uniek aan de zaak van Al Mahdi is dat hij spijt heeft betuigd en schuld heeft bekend. Geen enkele andere verdachte die voor het ICC verscheen, heeft dat gedaan. Volgens Al Mahdi had hij zich laten meeslepen door terreurbewegingen Al-Qaeda en Ansar Dine.

Lees ook: Het Strafhof moet oordelen over een goddelijke beeldenstorm

Fonds

Het is de vierde keer dat het Internationaal Strafhof iemand veroordeeld tot het betalen van een compensatie. Niet eerder gebeurde dat echter voor gebouwen.

De Congolese krijgsheren Jean-Pierre Bemba, Germain Katanga en Thomas Lubanga werden veroordeeld tot het betalen van een compensatie aan hun slachtoffers. Alleen Bemba beschikte ook over bezittingen om daar zelf zorg voor te kunnen dragen. Het Strafhof legde beslag op zijn tegoeden.

Voor degenen die het niet kunnen betalen is er sinds 2008 een slachtofferfonds. Dit jaar heeft dat een budget van 3,2 miljoen euro. Al Mahdi heeft het geld niet, maar betaalt wel een symbolische euro aan Mali. Het Strafhof vraagt het fonds de rest te voldoen.

Het fonds is niet alleen bedoeld om uit te keren bij uitspraken van rechters, maar kan ook geld van donoren schenken aan slachtoffers in gebieden waar onderzoeken van het Strafhof lopen.

    • Joram Bolle