Hooggerechtshof: detentie vluchtelingen op Manus legaal

Vorig jaar oordeelde Papoea-Nieuw-Guinea dat het kamp ongrondwettelijk is. Daarop werd besloten het per oktober 2017 te sluiten.

Een demonstratie in Sydney tegen de detentiecentra op Manus en Nauru. Foto William West/AFP

Met de deal van Australië om vluchtelingen naar het eiland Manus te sturen, is wettelijk gezien niets mis. Dat heeft het Australische Hooggerechtshof donderdag geoordeeld, melden plaatselijke media.

Vluchtelingen die per boot naar Australië komen, worden nooit tot het land toegelaten om te ontmoedigen dat ze de reis maken. In plaats daarvan brengt Australië ze onder op Manus, dat bij Papoea-Nieuw-Guinea hoort en op Nauru. Australië betaalt de landen voor de opvang.

De omstandigheden in de detentiecentra daar zijn echter zeer slecht. Eerder besloot Australië 1.900 vluchtelingen in totaal omgerekend 60 miljoen euro te betalen als compensatie voor de omstandigheden waarin ze moeten leven.

Afgelopen jaar oordeelde het Hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea dat het akkoord met Australië ongrondwettelijk is. Naar aanleiding van die uitspraak spande een Iraanse asielzoeker in Australië een rechtszaak aan.

Volgens die asielzoeker mag Australië geen akkoorden sluiten met een land als die ingaan tegen de plaatselijke wet. Onzin, oordeelde het Australische Hooggerechtshof: de grondwet van Australië schrijft niet voor dat het land gebonden is aan de wetten van andere landen.

Sluiting

Veel concrete gevolgen zal de uitspraak niet hebben. Na het oordeel van Papoea-Nieuw-Guinea werd al besloten dat het kamp in oktober van dit jaar moet sluiten. Dat verandert deze uitspraak in Australië niet.

De aanstaande sluiting van het kamp in Manus zorgt voor onrust de laatste weken. Australië wil het kamp al ontruimen en om de ingezetenen te ontmoedigen te blijven is water, elektra en riolering afgesloten. Honderden van hen willen echter niet vertrekken.

Na protesten werden drie vluchtelingen met kapmessen aangevallen door de lokale bevolking. Ook kwam er een andere asielzoeker om, volgens officiële berichten omdat hij zelfmoord pleegde. Mensenrechtenorganisaties zeggen echter dat hij mishandeld is.

Australië sloot een akkoord met de VS dat dat land 1.250 vluchtelingen uit Manus en Nauru opneemt. Dat gebeurde echter met Donald Trumps voorganger Barack Obama. Trump zelf voelt niks voor het uitvoeren van deal, waardoor de toekomst van de vluchtelingen ongewis is.

    • Joram Bolle