Hack kost Maersk miljoenen

Containervervoerder De wereldwijde aanval met gijzelsoftware in juni heeft Maersk naar verwachting 170 tot 255 miljoen euro gekost.

Maersk-containers in Liverpool.
Maersk-containers in Liverpool. Foto Phil Noble/Reuters

A.P Møller-Maersk verwacht dat de wereldwijde cyberaanval waarvan het bedrijf in juni slachtoffer werd 200 tot 300 miljoen dollar heeft gekost (170 tot 255 miljoen euro). Dat maakte de Deense scheepsvervoergigant woensdag bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

Het dagenlang stilliggen van twee containerterminals die het bedrijf in Rotterdam heeft, is daarbij meegeteld, al splitst het bedrijf de schade in het kwartaalbericht niet uit per bedrijfsonderdeel.

In de laatste week van juni werd Maersk getroffen door een aanval met de gijzelsoftware Petya/ NotPetya. „Volumes zijn gedurende een aantal weken in juli negatief beïnvloed”, aldus bestuursvoorzitter Søren Skou in het kwartaalverslag. Volgens hem zijn de gevolgen pas echt specifiek te maken bij de volgende kwartaalcijfers.

Ook e-mail lag plat

Behalve containerterminals kwamen ook andere cruciale bedrijfssystemen plat te liggen, waaronder e-mail. Bij de aanval werden veel andere bedrijven geraakt, zoals pakketvervoerder TNT, farmaceut MSD en levensmiddelenproducent Reckitt Benckiser. Die bedrijven hebben waarschijnlijk net als Maersk vele miljoenen euro’s schade geleden, en komen ook pas later met exacte ramingen.

Over het tweede kwartaal leed Maersk een verlies van 264 miljoen dollar (225 miljoen euro). Dat negatieve resultaat werd vooral veroorzaakt door afschrijvingen op de boekwaarde van terminals en tankers. De onderliggende winst ging echter wel omhoog. Met 389 miljoen dollar verdriedubbelde die vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De totale omzet steeg met ruim 8 procent en kwam uit op 9,6 miljard dollar. (NRC)