Grace Mugabe wacht in Zuid-Afrika op diplomatieke immuniteit

Presidentsvrouw Grace Mugabe wordt in Zuid-Afrika beschuldigd van mishandeling, maar er is nog geen arrestatiebevel uitgevaardigd.

Grace Mugabe
Grace Mugabe Foto Joe Alexander/AFP

De Zuid-Afrikaanse politie en Grace Mugabe wachten het besluit af over haar verzoek om diplomatieke immuniteit. De presidentsvrouw werd dinsdag beschuldigd van mishandeling, door een 20-jarige vrouw die zegt in het weekend door Grace te zijn geslagen. De twee vrouwen zouden toen allebei op bezoek zijn bij de zoons van de Mugabes, in een luxe hotel in Johannesburg.

Donderdag meldden de autoriteiten dat Mugabe nog in Zuid-Afrika was, al is haar exacte verblijfsplaats onbekend. Haar man Robert Mugabe reisde woensdagavond af naar Zuid-Afrika om haar bij te staan, bericht persbureau AP.

Mugabe heeft bij de autoriteiten een verzoek om diplomatieke immuniteit ingediend. Als op dat verzoek wordt ingegaan, kan zij niet meer worden vervolgd voor mishandeling. De presidentsvrouw heeft verklaard dat ze op zakenreis was in Zuid-Afrika en reisde met een regulier paspoort. In afwachting van het besluit daarover heeft de politie in Zuid-Afrika wel een signalement uitgegeven. Zo moet worden voorkomen dat Mugabe vroegtijdig het land verlaat.

‘Ernstige zaak’

De advocaat die het slachtoffer bijstaat, sprak donderdag met verslaggevers. Hij wil voorkomen dat Mugabe diplomatieke onschendbaarheid krijgt, omdat die volgens hem “nooit mag worden ingezet om vervolging in een ernstige zaak te omzeilen”.

Volgens hem heeft de familie van de vrouw het voorstel om tot een schikking te komen van de hand gewezen. “Ze zijn niet geïnteresseerd in geld. Dit is een principekwestie.” Tijdens dezelfde persconferentie zei het slachtoffer zelf over Mugabe: “Ik denk dat zij het verdient hiervoor de gevangenis in te gaan.”

Politiek

Als de kwestie tot een rechtszaak komt kan dat verregaande gevolgen hebben voor Mugabe. Mugabe (52) presenteerde zich onlangs als mogelijke opvolger van haar echtgenoot, die inmiddels 93 jaar oud is en sinds 1987 president is van Zimbabwe. Een veroordeling zou haar politieke positie verzwakken.

Ook in Zuid-Afrika wordt de zaak politiek hoog opgenomen. Oppositiepartij Democratic Alliance eist van president Jacob Zuma dat hij het immuniteitsverzoek afwijst en dat per direct een arrestatiebevel voor Mugabe wordt uitgevaardigd.

Lees ook: Verwarring over vervolging Grace Mugabe