FrieslandCampina vindt koper voor sapdochter

De Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard Investment is de nieuwe eigenaar van Riedel, producent van onder meer Appelsientje en DubbelFrisss.

Foto Alexander Schippers/ANP

FrieslandCampina heeft een koper gevonden voor sap- en limonadedochter Riedel, bekend van merken als Appelsientje, DubbelFrisss en Extran. Investeringsmaatschappij Standard Investment neemt de sappentak over van de zuivelproducent. Over de prijs die daarvoor wordt betaald, wil FrieslandCampina momenteel geen uitspraken doen.

Riedel stond de afgelopen tijd al in de etalage. De coöperatie wil zich richten op de kerntaak: de productie van zuivel. FrieslandCampina is eigenaar van merken als Campina, Friesche Vlag en Fristi. “De sappentak was al heel lang onderdeel van de coöperatie maar paste niet meer binnen de kernactiviteiten”, zegt een woordvoerder. “Dus bij herziening van onze strategie vorig jaar hebben we besloten om een koper te zoeken voor Riedel.”

Bij de sap- en limonadedochter werken momenteel tweehonderd werknemers. Voor hen heeft de overname geen gevolgen, zegt de voorlichter. Riedel kende in 2016 een jaaromzet van 125 miljoen euro en is marktleider op het gebied van houdbare en gekoelde vruchtensappen.

Standard Investment is een Amsterdamse investeringsmaatschappij die zich richt op kleine en middelgrote bedrijven in Nederland en België. De maatschappij heeft onder meer belangen in Dutch Bakery (bekend van de afbakbroden) en fastfoodketen Burger King.

Reorganisatie FrieslandCampina

FrieslandCampina zelf kondigde woensdag wel aan te gaan reorganiseren. Het bedrijf hoopt daarmee in te spelen op marktontwikkelingen en wensen van consumenten. Of daarbij ook banen verloren gaan, moet komende weken duidelijk worden. Wel is al bekend dat er een nieuwe divisie komt, genaamd Speciale Voeding, die zich richt op onder meer kinder- en sportvoeding. Bij FrieslandCampina werken wereldwijd zo’n 22.000 mensen.