DWDD minder vaak op tv, team wil nieuw programma

Talkshow Van Nieuwkerk wil andere programma’s ontwikkelen. BNN-VARA wil een nieuw programma maken met het DWDD-team.

„Natuurlijk sta je niet te springen als een van je meest succesvolle presentatoren minder wil”, zegt mediadirecteur Robert Kievit (BNN-VARA) over presentator Matthijs van Nieuwkerk.
„Natuurlijk sta je niet te springen als een van je meest succesvolle presentatoren minder wil”, zegt mediadirecteur Robert Kievit (BNN-VARA) over presentator Matthijs van Nieuwkerk. Foto ANP

De Wereld Draait Door (BNN-VARA) komt het volgende seizoen minder vaak op tv. Het aankomende, dertiende seizoen beslaat nog maar zes maanden – in de herfst en winter – terwijl het voorgaande seizoen nog negen maanden telde.

Het inkorten van het seizoen gebeurt op verzoek van Matthijs van Nieuwkerk, zegt de presentator in de Volkskrant. „DWDD is voor mij het beste programma denkbaar, en ik ga er hopelijk nog lang mee door, maar het is ook een mateloze slokop. Iets meer ruimte na twaalf jaar; ik denk dat het programma en ik daar beter van worden.”

Van Nieuwkerk wil andere programma’s ontwikkelen en mogelijk presenteren. Zo heeft hij „voorzichtige contouren voor een programma voor de zaterdagavond”.

Van Nieuwkerk is met 580.000 euro een van de best betaalde presentatoren van de publieke omroep. De presentator zegt dat zijn salaris komend seizoen daalt omdat hij minder tijd aan DWDD besteedt.

In de periode dat Van Nieuwkerk niet presenteert wil BNN-VARA met het team van DWDD een nieuw programma maken, zegt Robert Kievit, mediadirecteur van BNN-VARA, tegen NRC. Dat programma zou net als DWDD in de vooravond moeten worden uitgezonden. „We bespreken dit met de NPO”, aldus Kievit.

In goed overleg

Kievit vertelt dat de stap terug door Van Nieuwkerk „in goed overleg” is gegaan. Toch zagen de publieke omroep en BNN-VARA de wens van de presentator aanvankelijk niet zitten. Van Nieuwkerk wilde al enkele jaren een korter seizoen maken, maar stuitte op verzet van de publieke omroep en BNN-VARA. „Natuurlijk sta je niet te springen als een van je meest succesvolle presentatoren minder wil”, zegt Kievit. „Maar Matthijs’ gevoel over de lengte van het seizoen werd niet minder.”

Kievit heeft begrip voor Van Nieuwkerks keuze. „Het dagelijks presenteren van De Wereld Draait Door is topsport en dat is intensief. Dat doet Matthijs al 12 jaar. Dat hij nu een minder lang seizoen gaat maken betekent gelukkig ook dat we ons de komende jaren verzekerd weten van zijn inzet voor DWDD.”

Lees ook het interview over het vertrek van Dieuwke Wynia: ‘DWDD kan ook zonder mij’

Daarnaast steunt hij Van Nieuwkerks wens om nieuwe programmaconcepten te ontwikkelen en zo mogelijk te presenteren. „Dat hij de inventiviteit heeft om bijzondere nieuwe concepten te ontwikkelen heeft Matthijs afgelopen jaren bewezen met de bijzondere spin offs van DWDD.”

Het nieuwe seizoen van DWDD begint op 4 september.

    • Reinier Kist