Cel voor protestleiders in Hong Kong

Een van de drie veroordeelden, Joshua Wong, groeide in 2014 uit tot het gezicht van de pro-democratieprotesten in Hong Kong.

Law, Wong en Chow buiten de rechtbank in Hong Kong vlak voor hun veroordeling op donderdag. Foto Anthony Wallace/AFP

Drie jonge protestleiders zijn donderdag in Hong Kong veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend tot acht maanden. De rechtbank acht hen schuldig aan samenscholing naar aanleiding van hun rol in de pro-democratieprotesten in 2014, meldt Reuters. De drie waren al veroordeeld, maar de straffen zijn nu door de rechtbank verzwaard.

Het gaat onder anderen om de inmiddels 20-jarige Joshua Wong, die in het hoger beroep zes maanden cel heeft gekregen. Hij groeide tijdens de zogenoemde ‘Paraplu-revolte’ uit tot het gezicht van de protesten. De voormalig studentenleider Alex Chow (26) kreeg zeven maanden cel. Nathan Law, 24 jaar oud en de jongst gekozen politicus van Hong Kong, kreeg acht maanden.

Lees het profiel van onze correspondent over Wong: Dit is de leider: Joshua (17)

Wong schreef kort na de veroordeling op Twitter:

Twitter avatar joshuawongcf Joshua Wong Chi-fung You can lock up our bodies, but not our minds! We want democracy in Hong Kong. And we will not give up.

Vorig jaar hadden Wong en Law al een taakstraf gekregen voor hun rol in de protesten. Chow kreeg een voorwaardelijke celstraf. Volgens NRC-correspondent Oscar Garschagen hielden de protestleiders er al langer rekening mee dat ze een zwaardere straf zouden krijgen. Eerder deze week moesten andere activisten die eerder taakstraffen hadden gekregen, alsnog de gevangenis in. Toch zijn de betrekkelijk hoge celstraffen volgens Garschagen wel opmerkelijk:

“Voor Hong Kong is deze veroordeling een stevige waarschuwing, maar voor Chinese begrippen blijft het een milde berisping.”

Speciale status

Hong Kong kreeg in 1997 een speciale status binnen China onder het zogeheten ‘een land, twee systemen’. De demonstranten van de Paraplu-revolte eisten van Beijing meer democratie in de voormalig Britse kolonie. Duizenden mensen gingen bijna drie maanden de straat op.

Lees ook: Demonstreren in Hongkong mag, maar niet voor meer democratie

Veel jonge Hongkongers willen universeel kiesrecht, maar Beijing wil niet dat Hongkong nog meer autonomie krijgt binnen de communistische Volksrepubliek. Meerdere protestleiders, onder wie Wong, hebben sinds de protesten eens striktere houding ingenomen tegenover Beijing en pleiten inmiddels voor een volledige afscheiding van China.

    • Christiaan Paauwe