Cambodja arresteert honderden oplichters

Vanuit Cambodja verdienen Chinese oplichters jaarlijks miljarden aan scammingspraktijken via telefoon en internet.

Foto Lex van Lieshout / ANP

De Cambodjaanse politie heeft de afgelopen maand bijna vierhonderd Chinezen en Taiwanezen gearresteerd. Ze worden ervan verdacht via de telefoon en internet in China mensen te hebben afgeperst. Dat bericht persbureau Reuters.

De politie in de hoofdstad Phnom Penh beraadt zich nog over wanneer de verdachten naar China worden overgebracht. De afgelopen jaren zette het land al meer dan zeshonderd Chinezen en Taiwanezen uit, die waren opgepakt wegens oplichterij. Cambodja heeft goede politieke banden met China, dat veel last heeft van scammingspraktijken. Jaarlijks zou er voor miljarden dollars aan schade worden geleden.

Lees ook: Luisteren: hoe oplichters in India je afpersen met anti-virussoftware

Taiwan en China proberen al sinds 2011 afpersing en oplichting via de telefoon en internet onder controle te krijgen. Bij onderzoeken in Cambodia, Indonesië en de Fillipijnen zijn daarbij al duizenden mensen aangehouden. Eén van de afpersingstechnieken die gebruikt wordt, is slachtoffers dreigen met een rechtszaak en in ruil voor geld daarvan af te zien.

    • Anouk Eigenraam