Live

Teruglezen: Ten minste dertien doden bij aanslag Barcelona

Automatische verversing

Extra update: bestuurder busje nog altijd niet gearresteerd

De Spaanse politie maakt nog altijd jacht op de bestuurder van het busje dat donderdag op toeristen inreed op de Rambla. Deze man of vrouw was donderdagavond rond 23.30 uur nog altijd niet gearresteerd. Wel heeft de politie bevestigd dat er tot nu toe twee mannen zijn opgepakt. Eén van hen had de Marokkaanse nationaliteit, een ander is afkomstig uit Melilla, een Spaanse enclave in Noord-Afrika. Zij werden aangehouden in twee verschillende plaatsen in Catalonië: Ripoll en Alcanar. In dat laatste dorp deed zich donderdag in een huis ook een explosie voor. Dat incident wordt door de politie gelinkt aan de aanslag.

We sluiten het liveblog af

We sluiten bij deze het liveblog af voor vandaag. Donderdagmiddag zijn bij een terroristische aanslag op de Rambla zeker dertien doden en honderd gewonden gevallen. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen tot nu toe:

 • Een wit busje rijdt rond 17.10 uur de Rambla op. Daar bevinden zich op dat moment veel toeristen. De bus slingert honderden meters over de promenade heen en komt vervolgens tot stilstand. Daarbij vliegen tientallen mensen over het trottoir en de straten. Aanwezigen verstoppen zich en zoeken dekking in de talloze winkels langs de Rambla.
 • Op dat moment springt er in ieder geval één man uit het voertuig en gaat er te voet vandoor. Vooralsnog gaat het om één persoon, maar lokale Spaanse media spreken van meerdere mannen. De politie heeft bevestigd dat er tot nu toe twee personen zijn opgepakt. Of de bestuurder van het busje ook is aangehouden, is nog onduidelijk.
 • De politie ontkent dat mogelijke daders zich, in tegenstelling tot eerdere berichten, hebben opgehouden in een bar in de buurt van de Rambla.
 • Hoewel het motief van de dader(s) nog onduidelijk is, spreekt de Spaanse premier Rajoy van een terroristische aanslag.
 • Hoeveel slachtoffers er exact zijn gevallen is nog onduidelijk. De Catalaanse autoriteiten hebben de dood van ten minste dertien mensen bevestigd. Dit aantal zal naar verwachting nog oplopen. Er zijn ook minimaal honderd gewonden gevallen, waarvan er in ieder geval vijftien ernstig aan toe zijn.
 • Bij de aanslag zijn volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken drie Nederlanders gewond geraakt. Zij verkeren buiten levensgevaar. Verder is er over de aard van hun verwondingen niets bekendgemaakt.
 • Metro- en treinstations in de buurt van de Rambla zijn momenteel afgesloten. De politie verzoekt mensen weg te blijven en geen opnames te delen van de jacht wordt gemaakt op de dader(s).
 • IS-nieuwskanaal Amaq heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Of de aanslag ook door IS is beraamd, is nog onduidelijk. De daders kunnen ook 'in naam van IS' handelen. Bovendien heeft de terreurgroepering in het verleden wel vaker een aanslag valselijk opgeëist.
 • De politie heeft nog een tweede busje gevonden dat te linken zou zijn aan de gebeurtenissen in Barcelona. Dat voertuig werd aangetroffen in Vic, zo'n 80 kilometer van de Spaanse stad.
 • Eerder op de dag is een busje ingereden op een politiepost in Barcelona. Daarbij is één agent gewond geraakt. Of het om hetzelfde voertuig gaat als is gebruikt bij de aanslag, is niet bekend.

Aantal gewonden loopt op

Het aantal gewonden is opgelopen tot honderd. Dat meldt de Catalaanse regering. Het dodental staat nog op dertien, maar dat kan nog oplopen, aldus de autoriteiten.

Aangewezen verdachte meldt zich bij politie

Een verdachte, wiens foto donderdag door de politie werd vrijgegeven omdat hij werd aangewezen als mogelijke verdachte, heeft zichzelf bij de politie gemeld. Hij kwam naar het bureau toe nadat hij had gezien dat zijn foto was verspreid via internet. Hij gaf zich aan in Ripoll waar hij woont. Dat is in het district Gerona, niet ver van de Franse grens.

De man vertelde de agenten op het bureau dat zijn identiteitsbewijs was gestolen. Hij ontkent iets met de terreurdaad op de Rambla te maken te hebben. Hij was ten tijde van de aanslag in Ripoll.

Agenten en omstanders op de Rambla

Een begrafenisauto arriveert bij de Rambla terwijl de avond valt. Foto Josep Lago/ AFP

Politie begeleidt mensen vanaf de Rambla
naar andere delen van de stad. Foto Reuters

Veel mensen zijn urenlang opgevangen in winkels bij de Rambla. Foto Reuters.

Politieagenten staan naast het busje dat werd gebruikt voor de aanslag. Het busje is afkomstig van een verhuurbedrijf. Foto Manu Fernandez/ AP

Nog veel onduidelijkheid

Zo’n vijf uur na de aanslag in Barcelona is nog een hoop onduidelijk over de gebeurtenissen. Zo is nog niet bekend of de bestuurder van het busje dat op de Rambla inreed op mensen al is opgepakt. De politie heeft tot op heden de arrestatie van twee mannen bevestigd. Het is ook niet bekend waar zij werden opgepakt en of ze gewapend waren. Eerder op de avond verspreidden verschillende Spaanse media de foto van een 30-jarige man die het busje zou hebben gehuurd. Het is niet bekend of hij het voertuig ook bestuurde.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. Of de daders daadwerkelijk handelden uit naam van de terreurgroepering is niet met zekerheid te zeggen: IS heeft in het verleden wel vaker de verantwoordelijkheid geclaimd voor aanslagen waarmee ze niets te maken had.
Daarnaast is er eerder op de dag nog een incident geweest bij een politiepost in Barcelona.

Een busje reed daarbij in op de controlepost. In ieder geval één agent raakte gewond. Of dit hetzelfde busje is, of het voertuig dat gevonden werd op zo’n 80 kilometer van de Spaanse stad, is niet duidelijk. Dat laatste busje wordt door de Spaanse autoriteiten gelinkt aan de aanslag. Het exacte verband is nog onbekend.

Ooggetuigenverslagen uit Barcelona

Het eerst wat Tom Gueller hoort is geschreeuw, daarna hoort hij iets dat als een ongeluk klonk. Hij ziet de menige alle kanten oprennen en een busje op mensen inrijden. "Ik wist meteen dat het een terroristische aanslag was, of zoiets", zei hij tegen BBC. "Langzamer rijden deed het busje niet. Het ging recht de menigte in."

Vakantieganger Ellen Vercamm ziet vervolgens de mensen door de lucht vliegen. "We zagen ook drie fietsers door de lucht gaan", zei ze tegen de Spaanse krant El Pais.

Harde knallen hoort Ethan Spibey en hij ziet mensen winkels in rennen. Zelf rent hij met een groep mensen snel een steeg in, vertelt hij aan de Britse zender Sky News. „Waar wij waren vond een soort mini-stampede plaats.” Spibey is toen met tientallen mensen gaan schuilen in een nabije kerk. „Ze hebben de deuren op slot gedaan want ze weten niet zeker of de dader al is gepakt.”

Eerder op de dag ook al incident

Eerder op de dag reed ook al een man in op twee politieagenten bij een controlepunt. Dat meldt de Catalaanse politie. Bij dat incident raakte een politieagent gewond, meldt persbureau Reuters op basis van Spaanse media. Of het incident gelinkt kan worden aan de aanslag op de Rambla, is nog niet duidelijk.

Islamitische Staat eist verantwoordelijkheid op

De aanslag op de Rambla is opgeëist door Islamitische Staat (IS). Dat meldt het aan IS gelieerde persbureau Amaq. Of de aanslag ook door IS is beraamd, is nog onduidelijk. De daders kunnen ook ‘in naam van IS’ handelen. Bovendien heeft de terreurgroepering in het verleden wel vaker een aanslag valselijk opgeëist.

Wat we tot nu toe weten

Een overzichtelijk bericht met wat we tot nu toe weten over de aanslag in Barcelona is hieronder te vinden:

Lees ook: Wat we nu weten over de aanslag in Barcelona

Drie Nederlandse gewonden

Bij de aanslag op de Rambla zijn drie Nederlanders gewond geraakt. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Alle drie zijn buiten levensgevaar. Over hun identiteit en de aard van hun verwondingen is nog niets bekendgemaakt. De drie zijn overgebracht naar een ziekenhuis en hebben gesproken met hun familie.

Twee verdachten gearresteerd, tachtig gewonden

Ruim vier uur na de aanslag zijn er twee verdachten gearresteerd. Dat meldt de premier van de deelregering in Catalonië. Tachtig mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Onbekend of er Nederlandse slachtoffers zijn

Of er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen bij de aanslag in Barcelona is vooralsnog onduidelijk. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat dat momenteel nog wordt uitgezocht. “We komen op korte termijn met een mededeling hierover.”

'Veiligheidsmaatregelen aanscherpen'

De Spaanse premier Mariano Rajoy is onderweg naar Barcelona en laat weten dat er alles aan gedaan wordt om de daders te pakken. Ook wordt er gekeken om de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.

Twitter avatar marianorajoy Mariano Rajoy Brey Me traslado ya a Barcelona. Máxima coordinación para detener a los autores, reforzar la seguridad y atender a todos los afectados. Unidad MR

Slachtoffer uit België

Bij de aanslag op de Rambla is een Belg om het leven gekomen. Dat meldt de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, op Twitter.

Twitter avatar dreynders didier reynders Helaas betreuren wij een Belgisch slachtoffer in #Barcelona. Ik bied de familie en de naasten mijn deelneming aan.

Of er zich onder de slachtoffers ook Nederlanders bevinden, is nog niet bekend. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hiervoor een noodnummer geopend: +31247247247.

'De Rambla zal weer van iedereen zijn'

Het Spaanse koningshuis heeft op Twitter gereageerd op de aanslag: "Het zijn moordenaars, criminelen, die ons niet bang zullen maken. Heel Spanje leeft mee met Barcelona. De Rambla zal weer van iedereen zijn."

Twitter avatar CasaReal Casa de S.M. el Rey Son unos asesinos, simplemente unos criminales que no nos van a aterrorizar. Toda España es Barcelona. Las Ramblas volverán a ser de todos.

Dodental loopt op tot dertien

Het Spaanse ministerie bevestigt dat er dertien doden zijn gevallen. Verschillende Spaanse media meldden al eerder op de avond dat er dertien mensen om het leven waren gekomen, maar dit kon door de autoriteiten nog niet worden bevestigd. Het aantal gewonden is opgelopen tot vijftig.

Het dodental na de aanslag op de Rambla is op opgelopen tot dertien. Het aantal gewonden is ook gestegen en staat nu op vijftig, aldus het Spaanse ministerie.

Motief nog onduidelijk

De Spaanse politie laat weten dat het motief achter de aanval nog onduidelijk is. De politie laat daarom op Twitter weten dat ze spreken over een "aanval".

Twitter avatar mossos Mossos En estos momentos no se puede confirmar cuál es el móvil que ha originado los hechos de #Barcelona
Estamos tratándo… https://t.co/NmM0Shx2PD

Politie bevestigt arrestatie

De Catalaanse politie bevestigt dat er een verdachte is gearresteerd na de aanslag. Ze beschouwen hem als een terreurverdachte.

Catalaanse politie: geen verdachten in een bar

De Catalaanse politie zegt dat geen verdachten zich schuilhouden in een bar. Volgens verschillende Spaanse media zouden schutters zich ophouden in een Turks restaurant. De politie zegt dat dat niet waar is.

Trump betuigt medeleven

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter zijn medeleven betuigd voor de slachtoffers van de aanslag in Barcelona. “De Verenigde Staten veroordelen de terroristische aanslag in Barcelona en zullen alles doen wat noodzakelijk is om te helpen. Wees veilig en sterk, we houden van jullie!”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The United States condemns the terror attack in Barcelona, Spain, and will do whatever is necessary to help. Be tough & strong, we love you!

Eerder liet minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson al weten mee te leven met de slachtoffer en de Spanjaarden hulp aangeboden. Tegen terroristen zei hij: “Terroristen wereldwijd moeten weten dat de Verenigde Staten en onze bondgenoten om jullie te vinden en jullie voor het gerecht te krijgen.”

Route van het busje over de Rambla

Rond 17.00 uur reed een wit bestelbusje circa 600 meter zigzaggend over de Rambla over de voetgangerspromenade. Het kwam tot stilstand tegen een krantenkiosk. De lokale autoriteiten hebben ook een twee busje in verband gebracht met de aanslag. Dat werd gevonden in Vic, op ongeveer zeventig kilometer van Barcelona.

'Eén verdachte opgepakt'

De politie heeft een verdachte opgepakt, meldt de Spaanse publieke omroep TVE.

Rutte reageert

Minister-president Mark Rutte heeft via Facebook zijn medeleven betuigd. Hij spreekt van een "laffe aanslag tegen onschuldige mensen":

Tweede busje gevonden buiten Barcelona

Lokale autoriteiten hebben een tweede busje gevonden dat met de aanslag in verband wordt gebracht. Volgens persbureau Reuters vond de politie het voertuig in Vic, een Catalaans stadje op ongeveer zeventig kilometer van Barcelona. Wat dit busje precies te maken heeft met de aanslag op de Rambla is niet duidelijk.

Zoekactie nog steeds gaande

De bestuurder van het witte bestelbusje is nog steeds op de vlucht. De politie is bezig met een grote zoekactie in het gebied rondom de Rambla.
Volgens lokale media zou sprake zijn van zeker twee daders, die zich verschanst hebben in de Luna de Istanbul, een Turks restaurant. Onderhandelaars van de politie zouden met hen in gesprek zijn. En een speciaal interventieteam zou klaarstaan om eventueel in te grijpen. Onbekend is of de daders daarbij mensen gegijzeld houden.

Buitenlandse Zaken opent noodnummer

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag gaat nu na of er ook Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Hiervoor is door het ministerie een noodnummer geopend: +31247247247.
Verschillende reisorganisaties laten aan persbureau ANP weten dat het moeilijk is om zicht te krijgen op het aantal Nederlandse toeristen in Barcelona, omdat de meeste van hen op eigen gelegenheid afreizen naar de stad.

Twitter avatar DickSchoof DickSchoof Meerdere doden en gewonden bij vreselijke aanslag #Barcelona. @MinBZ monitort op NLers onder slachtoffers. Noodnummer BZ +31247247247

Ten minste één dode

Officiële bronnen bevestigen tot nu toe één dode. El País spreekt van ten minste tien dodelijke slachtoffers.

Twitter avatar mossos Mossos En estos momentos datos provisionales: una víctima mortal y 32 heridos
#Barcelona

32 gewonden, tien zwaargewond

Lokale autoriteiten melden dat er bij de aanslag 32 gewonden zijn gevallen, van wie tien ernstig.

Twitter avatar mossos Mossos En aquests moments es confirma una víctima mortal i 32 ferits, dels quals 10 greus
#Barcelona

#RedesSociales

De Spaanse politie heeft mensen in Barcelona opgeroepen om geen foto’s en video’s te delen van de aanslag. Verspreiding via sociale media zou de politieactie die momenteel aan de gang is in de war kunnen schoppen. Ook moeten mensen het gebied rond het Rambla verlaten en er wegblijven om hulpdiensten de ruimte te geven. Er is ook al een hashtag (#RedesSociales) waarmee mensen aan familie en vrienden kunnen laten weten dat ze veilig zijn.

Om 19 uur houdt de politie een persconferentie.

In beeld: de Rambla na de aanslag

Toeristen in paniek op de Rambla, na de aanslag met een bestelbusje. Foto Oriol Duran/AP

Omstanders ontfermen zich over een gewonde persoon, die werd aangereden door het bestelbusje dat op de menigte op de Rambla inreed. Foto Oriol Duran/AP

De politie heeft straten rondom de Rambla afgesloten. Ook metro- en treinstations zijn dicht. Ftot Pau Barrena/AFP

Zoektocht naar dader

Een journalist van El País filmde de politie bij de Boquería-markt, waar schoten werden gehoord.

La @barcelona_GUB busca al agresor, arma en mano, dentro @la_boqueria #Barcelona https://t.co/RLdVRQInJ7 pic.twitter.com/vHj3LwYpWC

— Alfonso Congostrina (@alfcongostrina) August 17, 2017

Catalaanse politie bevestigt meerdere doden

De Catalaanse politie bevestigt nu ook dat er meerdere doden en gewonden zijn gevallen. Hoeveel het er exact zijn is nog onbekend.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Barcelona

De Catalaanse kranten El Periódico en La Vanguardia hebben liveblogs geopend. Zij melden op basis van de lokale autoriteiten nu de volgende voorlopige feiten:

 • Een witte bestelbus zou rond 17 uur vanmiddag de Rambla zijn opgereden: de toeristische slagader van de stad. Het busje zou circa 600 meter zigzaggend hebben afgelegd over de voetgangerspromenade alvorens tot stilstand te komen tegen een krantenkiosk.
 • Daarbij zouden een of meerdere doden zijn gevallen en circa 20 gewonden- de chauffeur van het busje zou te voet zijn gevlucht. De politie heeft de straten afgezet en maakt jacht op hem. Er zouden schoten zijn gehoord bij de Boquería-markt verderop, ook een toeristische trekpleister.
 • Volgens sommige media, waaronder de regiozenders TV3, heeft de vermoedelijke dader zich verschanst in een Turks restaurant, vlak bij de Boquería.
 • Veel winkels hebben hun rolluiken neergehaald. Metrostations zijn gesloten.
 • De politie roept burgers op geen beelden te delen op sociale media.
 • Er is nog niks bekend over het aantal daders, hun achtergrond of motief. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft de Spaanse autoriteiten twee maanden geleden wel een tip doorgespeeld dat Barcelona dit toeristische hoogseizoen doelwit zou kunnen worden van een aanslag op een drukbezochte plek.

Twee gewapende mannen in restaurant

Volgens verschillende Spaanse media, waaronder El País, zouden zich twee gewapende mannen schuilhouden in een bar nabij de plek van de aanslag. Het is nog onbekend of deze mannen uit het busje zijn gesprongen.

Veel gewonden

Op beelden is te zien dat op straat meerdere gewonden liggen. Zij worden behandeld door de hulpdiensten.

Paniek

De Spaanse krant El País plaatste op Facebook een video waarop te zien is hoe mensen in paniek wegrennen:

Politie: terroristische aanslag

Volgens persbureau AFP bevestigt de Spaanse politie dat het om een 'terroristische aanslag' gaat.
De bestuurder van de bus is voortvluchtig.

Volgens de Spaanse krant El País is de dader te voet.

Rambla

Dit is de plek waar de bestelbus op mensen inreed. De politie vraagt mensen de Plaça de Catalunya te vermijden, zodat hulpdiensten en politie de ruimte hebben.

Busje rijdt in op mensen in Barcelona

In het centrum van Barcelona is een witte bestelbus ingereden op mensen op de Rambla. Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen. De politie spreekt van een 'groot incident'.

Omstanders melden op Twitter dat ze geweerschoten hebben gehoord. De politie vraagt toeristen nu de Plaça de Catalunya te vermijden. Metro- en treinstations in het gebied worden afgezet.

Een Nederlandse die in Barcelona aanwezig is meldt op Twitter dat ze een busje langs zag scheuren en dat daarbij verschillende mensen werden geraakt:

Twitter avatar BroosB Amber Er vloog een lijf langs me af terwijl mijn vriend mij een gebouw insleurde. #barcelona
Twitter avatar BroosB Amber We schuilen nu in een gebouw. Overal politie, ambulances. We kunnen er niet uit. Voor onze veiligheid. #barcelona.