Bulgarije gaat migranten opsporen bij Turkse grens

Bulgarije stuurt 600 „hoogst gespecialiseerde gevechtstroepen” naar de grens met Turkije om migranten op te sporen. Oostenrijk verscherpt de controles bij de Brennerpas.

Archiefbeeld van militairen die de wacht houden bij de Bulgaarse grens. Foto ANP/EPA/STR

Oostenrijk en Bulgarije sturen militairen naar hun zuidelijke grenzen met respectievelijk Italië en Turkije om migranten op te sporen die illegaal het land binnenkomen. Tegelijkertijd ziet Spanje, mogelijk als gevolg van verminderde migratie richting Italië, het aantal migranten dat de oversteek vanuit Marokko waagt sinds lange tijd weer toenemen.

Volgens woordvoerders van de Oostenrijkse politie en het leger neemt het aantal pogingen om via vrachtwagons door de Brennerpas Oostenrijk te bereiken toe. Zeventig militairen gaan de politie helpen de illegale immigratie vanuit Italië tegen te gaan. Tussen de 700 en 1.000 migranten zouden nu maandelijks via deze route Oostenrijk weten te bereiken.

Verscherpte Oostenrijkse controles bij de Brennerpas liggen in Italië altijd gevoelig, omdat het land beducht is voor een opstopping van migranten voor de grens. De website EUObserver citeert anonieme lokale autoriteiten in Noordwest-Italië die de militaire inzet door Oostenrijk „verrassend en onterecht” noemen.

‘Gewapenderhand verdedigen’

Bulgarije zet aanzienlijk meer militairen in dan Oostenrijk om illegale immigratie te temmen. Ook ziet het land een rol weggelegd voor de NAVO en de EU om migranten te weren. „We moeten NAVO- of EU-troepen in Italië en Griekenland stationeren en de buitengrenzen van de EU gewapenderhand verdedigen”, zei de Bulgaarse minister van Defensie Krassimir Karakachanov donderdag tegen de Duitse krant Die Welt. Bulgarije stuurt 600 militairen naar de grens met Turkije om migranten op te sporen. Volgens Karakachanov gaat het onder meer om „hoogst gespecialiseerde gevechtstroepen”.

Aan de Italiaanse buitengrens van de EU neemt het aantal illegale immigranten dat via de Middellandse Zee arriveert ondertussen flink af sinds nieuwe afspraken met Libië. Dit jaar leek Italië tot augustus meer aankomsten te zien dan de 100.000 van vorig jaar, maar uiteindelijk bleef het aantal arriverende migranten steken op zo’n 97.000. Italië stelde een gedragscode in voor humanitaire schepen die migranten oppikken uit zee voor de Libische kust. Diverse ngo’s weigerden die te ondertekenen, onder andere omdat het ze verboden werd opgepikte migranten over te brengen aan boord van andere schepen die ze naar de Italiaanse kust varen. Vervolgens kondigde Libië een eigen reddingszone af in de internationale wateren voor de Libische kust. Veel ngo’s vreesden geweld van de Libische kustwacht als ze hun humanitaire schepen in het gebied zouden handhaven en trokken de schepen terug.

Mensenhandelaren

Sindsdien neemt de instroom van migranten in Italië flink af. Het gemiddelde aantal aankomsten ligt er nu op 65 per dag tegen 370 in juli. Hulporganisaties vrezen dat meer Afrikaanse migranten nu vast blijven zitten in Libië, waar ze bloot staan aan geweld door mensenhandelaren en regelmatig als dwangarbeiders worden ingezet.

In Spanje gaat het aantal aankomsten juist flink omhoog. Tot woensdag kwamen er in Spanje dit jaar over de Middellandse Zee 8.385 migranten aan. Dat is meer dan het dubbele vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Op woensdag pikte Spanje nog 600 Afrikaanse migranten op in de Straat van Gibraltar die onderweg waren naar Europa.

Migratiedeskundigen wijzen erop dat het altijd moeilijk is om migratiepatronen te verklaren. Toch sluit een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie volgens persbureau AP niet uit dat verscherpte controles in de Libische wateren, in combinatie met de beroerde humanitaire omstandigheden daar, ertoe leiden dat migranten uit West-Afrika die nu vaker voor de route vanuit Marokko richting Spanje kiezen. De illegale migratie richting Spanje kende een hoogtepunt in 2006, toen zo’n 40.000 mensen arriveerden. Het is onwaarschijnlijk dat dat aantal dit jaar wordt gehaald.

Het totale aantal migranten dat over zee in Europa arriveert zal dit jaar vermoedelijk lager liggen dan vorig jaar. Dit komt onder meer doordat de migratie richting Italië nu afneemt en de illegale oversteken naar Griekenland, sinds het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije vorig jaar, fors zijn teruggelopen. In heel 2016 arriveerden er 362.753 mensen over zee in Europa tegen 119.047 tot nu toe dit jaar.

    • Wilmer Heck