Achmea waarschuwt voor stijgende premies

Zorgverzekeraars wisten de premiestijging tot nu toe beperkt te houden door reserves te gebruiken. ‘Dit is uiteraard geen houdbare situatie’, meldt het bedrijf.

Foto Sander Koning / ANP

Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland, hint op een stijging van de zorgverzekeringspremies. Dat blijkt uit een toelichting op de halfjaarcijfers. De verzekeraar heeft zijn resultaat in de eerste helft van het jaar flink verbeterd.

De nettowinst komt over de eerste helft van dit jaar uit op 171 miljoen euro, waar vorig jaar nog 26 miljoen euro verlies werd geboekt in dezelfde periode. Dat kwam toen onder meer doordat noodweer ertoe leidde dat er fors meer uitgekeerd moest worden. De onderneming schroefde daarop de premies voor zorg- en schadeverzekeringen op.

Achmea bracht ook zijn kosten met 8 procent omlaag. Eind 2016 kondigde de verzekeraar aan tot 2020 nog eens tweeduizend banen te schrappen, bovenop de vierduizend die al eerder waren geschrapt.

Lees ook: Vrijspraak voor voormalig bestuurder Achmea

De premies van de zorgverzekeringen in 2018 staan nog niet vast. De afgelopen jaren wisten zorgverzekeraars de premiestijging beperkt te houden door reserves te gebruiken. ‘Dit is uiteraard geen houdbare situatie’, meldt het bedrijf. Achmea reserveerde vorig jaar een bedrag van ruim 430 miljoen euro om de niet-kostendekkende premies te compenseren.

Eerder deze maand suggereerde branchegenoot DSW ook al een stijging van de premies met gemiddeld dertig euro per jaar. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland benadrukten daarop dat pas in november met zekerheid iets over de tarieven te zeggen is.